Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

Млади заједно на путу за промјене у друштву

Група младих активиста јуче је из Сарајева кренула на необично путовање са једним питањем – гдје су млади?

Ово питање ће постављати у Лопарама, Жепчу и Бихаћу и кроз разговоре са својим вршњацима открити који су изазови пред њима, како би их заједно превазишли.

Иницијативу „Гдје су млади?!“ покренуо је Емин Малкић из Живиница у жељи да се млади почну бавити проблемима који утичу на њихове животе. План му је да млади из цијеле БиХ заједно идентификују проблеме у својим заједницама, а потом их у сарадњи са локалним властима покушају ријешити.

Управо таква треба и мора бити и Босна и Херцеговина. Може бити, ако ми, као млади људи будемо дали све од себе. Морамо направити тај искорак, занемарити разлике, тражити оно гдје је сарадња важна. Тако ћемо изградити и повјерење, имати разумијевање једни за друге, те дијелити одговорност за мјесто у којем живимо и друштво које желимо сутра да подигнемо“, каже Емин.

Иницијатива „Гдје су млади?!“ реализује се уз подршку УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност који у БиХ проводи Catholic Relief Services (ЦРС) са партнерима. Идеја се родила међу полазницима Политичке академије а окупља младе активисте из различитих политичких странака – ДФ, ХДЗ БиХ, Наша странка, НБ, СДА, СДП, СДС и СНСД – али и оне који нису политички активни, попут Kонстантина Самоуковића из Вишеграда.

Вријеме је да кренемо испочетка, да се сви окренемо идејама како унаприједити друштво, како ријешити актуелне проблеме. Пронађимо ствари које нас приближавају”, каже Kонстантин, а са њим се слаже и Мериса Боснић из Бужима.

Мислим да је вријеме да веће активирање младих учинимо идејом која је популарна. Замисли да је то нешто што се подразумијева у друштву – да си укључен, да волонтираш. Само својим примјером можемо окренути ствари у другом смјеру“, каже Мериса.

Иницијативом желе показати да су проблеми младих – без обзира на то гдје живе и како се зову – исти и да је управо то разлог зашто могу и морају дјеловати заједно.

Сандра Јанковић, Бањалучанка са адресом у Челинцу, каже да ће се промјене у мањим заједницама највише осјетити.

Желим да се људи враћају у мој град и у њему планирају будућност“, каже она.

Из мјеста у којима ће одржати дискусије млади ће послати поруку мира, али и дефинисати конкретне кораке за постизање бољих услова живота.

У Лопарама ће проблеме локалне заједнице представити Раде Ракић, у Жепчу Сара Kуко, а у Бихаћу Мериса Боснић. Након дискусија заједно ће креирати иницијативе које ће упутити локалним властима те пратити њихову даљу реализацију.

Група младих из цијеле БиХ своје путовање почињу у Сарајеву, а завршава у Бихаћу, али ту се њихов ангажман не зауставља. Позивају младе из цијеле државе да се укључе у иницијативу и промијене мјеста у којима живе.

Моја порука тим истим младима је да се не плаше изнијети своје мишљење и своје проблеме и да не сматрају да њихове идеје неће бити слушане. Идеја сваког појединца једнако је вриједна и уколико довољно рада ставимо у нашу идеју и ако има прави циљ – она ће бити остварена“, каже Дарио Kулић из Живиница.

Filter 2019