Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Милан Милинковић-свјетски првак челичне воље

Аутор: ФИЛТЕР/В.Ч.

У септембру 2017. године, петнаестогодишњи дјечак из Пала постао је свјетски првак у диско денсу. Он се тада, као члан плесног клуба “Мастерс“из Источног Сарајева, попео на свјетски трон на такмичењу организованом у Чешкој. Недавно је награђен од општине Пале, за изузетан таленат у плесу. Гдје је данас Милан Милинковић и какви су му планови за будућност?

Ф: Реци нам за почетак нешто више о себи. Колико се дуго бавиш плесом и зашто баш плес?

-Ја сам Милан Милинковић. Имам 18 година. Трећи сам разред средње Туристичке школе у Палама. Плесом се бавим 9 година. Своју плесну каријеру започео сам уз наговор најбоље другарице Јелене и тад нисам ни помишљао да ће плес бити мој живот!

Ф: Док су твоји другови јурили популарне спортове ти си одабрао плес. Какве су биле прве реакције вршњака и околине на твој избор?

-Када сам почињао, чинило ми се да ће све бити дивно, да ће вршњаци позитивно реаговати, такође и професори, али у мом случају то је било другачије. Ја сам дијете које је највише било омаловажавано од стране вршњака и наставника. Са сигурношћу могу рећи највећи “предмет” за исмијавање. Данас када се сјетим тих тренутака питам се како сам издржао то све, јер ипак сам ја био дијете од 10-11 година, а да није утицало на мене. Тада нисам био сигуран да ће се сви моји снови остварити. И данас ми је чудно када видим да сам са  18 година скоро све своје снове остварио.

Ф: Како си успио да се избориш са отпором околине? Која је формула за издржати притиске у тим годинама? Успјех или нешто друго?

-О предрасудама и увредама које сам добијао на свој рачун могу Вам причати до сутра. Али испричаћу вам једну ситуацију. Био је то седми разред. Добио сам лошу оцјену из енглеског и питала ме је наставница “Милане, засто си попустио у школи? Да ли је теби плес важнији од школе”? А ја, дијете које сања о Свјетској титули, свјетској сцени, о томе да будем најбољи спортиста, о томе да будем идол другима, о томе да имам свој клуб.. кажем “плес ми је важнији“. Она ми је рекла да ће мој врх плесне каријере бити КУЛТУРНИ ЦЕНТАР НА ПАЛАМА, да ли ја знам колико има бољих плесача од мене, да од плеса нема живота…. Ја јој ништа на то нисам одговорио, мислио сам да је у праву, да ја стварно нисам за то. Она је и даље професорица енглеског језика, а ја имам већ девет година узастопну титиулу првака Босне и Херцеговине, СВЈЕТСКУ ТИТУЛУ, преко 40 освојених првих мјеста, и представљам Источно Сарајево у најгледанијем талент шоу у Европи “Ритам Европе”.

Ф: Значи јака вјера у себе и своје снове. Да ли се став према теби промијенио када си освојио прво Свјетско такмичење?

-Тај “хејт” је трајао док нисам донио побједу са Свјетског купа у Чешкој 2017. године. За мене нешто најљепше у животу што ми се десило! Босна и Херцеговина се ријетко виђа на Свјетским и Европским такмичењима у Диско денсу. Када сам отишао на то такмичење нико ништа није очекивао од мене, а морам да напоменем да је то моје прво такмичење ван Босне и Херцеговине. Изашао сам на сцену отплесао за себе, и освојио! То је најљепши тренутак у мом животу. Једини који може бити љепши од тог тренутка је повратак. Када сам дошао на дочек који су ми приредили моји родитељи и родитељи из клуба у којем сам тренирао, видио сам своје родитеље и сестру како плачу због мог успјеха. Ја искрено желим свима да то доживе, е то је најљепше нешто што човјек може да доживи! Од те вечери сви су били уз мене, сви су ме подржавали од почетка и сви су вјеровали у мене. Сретну ме на улици исти ти људи што су ме омаловажавали и честитају и причају како су били сво вријеме уз мене. Тако схватиш да ће те људи поштовати само ако имаш неки успјех. У исто вријеме те мрзе због успјеха, али тад видиш да је то ЉУБОМОРА!

Ф: Да ли имаш у плану наступ у неком талент шоу?

-Сањао сам и о талент шоу. Пријавио сам се на један и прошао тај предаудицијски процес. Отишао сам на аудицију у Загреб и бићу искрен, покидао сам! Двије кореографије, два костима и све то у двије минуте! Добио сам обећано полуфинале и 4 ДА и одлучио да 2019. буде моја година. Ради тог талент шоуа отказао сам Европско и Свјетско првенство, као и понуду да плешем на концерту Наташе Беквалац у Штарк Арени. На крају ме не прикажу као да нисам ни био. Разлог што нисам приказан није за јавност. Од превелике жеље до великог разочарења, нисам ни том неком талент шоу допустио да ме заустави у мојим одлукама и сновима.

Ф: Одлучио си као јако млад да своје знање пренесеш на млађе од себе. Како се сналазиш у тренерском позиву?

 -Једна од најљепших ствари у животу је та када своје знање преносите на друге. До сада сам радио као помоћни тренер, али послије те фрке што је била око тог шоуа, почео сам да радим са дјецом. Тренутно их имам 10. То су дјеца која су прваци БиХ и одлучио сам да их још више научим. То је мала бројка, али су одабрани, а вјерујем да ће их једног дана у МОМ клубу бити 1110!  Вјерујем у то! Ја сам релативно млад тренер и тек сам на почетку али имам доста искуства што се тиче тренинга! Радио сам са најбољим свјетским тренерима. Најлакше ћу вам овако објаснити, моју кореографију правио је Италијан Ђанкарло Тарабела (итал. Giancarlo Tarabella). Он је у диско денсу као Роналдо у фудбалу. Трудим се да досадашње знање пренесем на дјецу и наравно да учим још више. 

Ф: Ко ти је највећа подршка?

-Моја највећа подршка увијек и заувијек ће бити која породица! Поред тога моје двије најбоље другарице Тамара и Јелена. 

Ф: Планови за будућност?

-Моји планови за будућност… О томе исто могу да причам до сутра, толико имам самопоуздања да сам у стању да урадим немогуће. Тренутно се фокусирам на моје чланове у плесној групи, а ускоро клубу! И наравно на талент шоу “Ритам Европе”. У том талент шоу као што сам рекао представљам Источно Сарајево са моје двије другарице. Анђелом која плеше са мном и Аном Маријом која пјева. Имамо велику подршку Општине и ми ћемо дати свој максимум да још једну титулу донесемо у нашу општину.

Ф: Нека порука својим вршњацима или свима онима којима недостаје смјелости на путу ка остваривању својих снова?

-За крај бих поручио свима да вјерују у себе и  своје снове и да не допусте никад никоме да руши њихове снове и спутава их у остварењу истих.


Filter 2019