Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

Лекције Новака Ђоковића, “Мали принц” и важне побједе против времена које га тек чекају

Извор: Недељник

Вријеме које сте изгубили гајећи ружу, тој ружи даје вриједност.

Тако је Антоан де Сент Егзипери писао у Малом принцу.

Тенис је, сада је већ потпуно очигледно, добио своје мале принчеве. А вријеме, оно ће бити најважнији фактор када се једном буде подвлачила линија дебља од основне, иза које доминира Новак Ђоковић.

Српски тенисер је поново потврдио да је у овом тренутку најбољи на свијету и у витринама стоји нови, осми пехар са Аустралијан опена.

Уз јаку вртоглавицу и необјашњиву малаксалост успио је да побиједи Доминика Тима, ривала који је надирао и тек ће надирати. Kа мрежи, ка побједи, ка улози неког новог Новака.

У данима послије велике побједе, док једни причају о његовом тешком дјетињству и колико је коштао први рекет, други сабирају псовке са трибина, а трећи схватају да је ова побједа помало омаж и Kобију Брајанту, Ђоковић је засигурно миран.

И ако нађе времена за медитацију, за опуштање и опоравак, размишљаће само о једној човјековој тежњи – о трајању.

Kада се један велики талас повуче, постоји онај моменат до новог таласа и управо тај тренутак одређује да ли ће вас нови талас пошашољити по леђима и врату или ће вас разбити о камење.

Федерер изгледа као да више никада неће подићи пехар на гренд слему, а Надал је фаворит само на једном од четири. И док се њихова предност у броју највећих трофеја смањује, са хоризонта се појавио дуго очекивани нови талас.

Један Доминик Тим и један Александар Зверев и између њих још неколико играча који представљају будућност спорта.

А Ђоковић је у оном моменту између два таласа.

За титулу највећег свих времена потребно је да побиједи трајање, што је Федерер већ урадио, и да не дозволи оно што Швајцарац јесте. Да се појави неки нови Новак, са жаром и спремношћу да стоји на основној линији све док се линија не буде подвлачила у његову корист.

Зато је ова побједа над Тимом важна. И зато ће бити важно неколико наредних…

Да нови талас види да са друге стране мреже није неко ко се полакомио на недодирљивост.

И да сви они трофеји када се зброје добију вриједност времена које је у њих уложено.

Истиче 276. недеља Ђоковићевог столовања АТП листом. И биће их још…

Filter 2019