Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

Ко ће одлучивати о продаји земље на Јахорини?

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Oдборници Скупштине општине Пале усвојили су данас Одлуку о измјени цијене земљишта на Јахорини, на приједлог Правобранилаштва РС. ,

Утврђена цијена је 850 КМ по м2, док је досадашња била 300 КМ по м2. Одлука не значи да ће се земљиште одмах продавати, поручује начелник.

 “Нисмо донијели одлуку о лицитацији, већ о повећању цијене земљишта на Јахорини, јер је и процјенитељ рекао да земља вриједи и по 1 000 КМ, односно 1 500 КМ по кредитним аранжманима”, навео је Бошко Југовић.

Начелник општине Пале додаје да и Правобранилаштво РС инсистира на повећању цијене земљишта на Јахорини.

“Зар је проблем ако изгласамо цијену по 850 КМ? Већ смо имали лицитацију за ово земљиште по почетној цијени од 300 КМ коју сам ја обуставио. Треба да знате да нећемо продати ниједан квадратни метар те земље на Јахорини, али хоћу да је она у грунту наша и да се зна да општина Пале има земљиште на Јахорини”, рекао је Југовић.

Коментаришући наводе Недељка Елека, предсједника Надзорног одбора ОЦ Јахорина, Југовић је рекао да није истина да се Одлуком о продаји, како је навео Елек, “задовољавају његови лични апетити“. Додао је да се према Јахорини увијек односио домаћински те да је његова обавеза да заштити интересе општине Пале и њених грађана.

“Цијена комплетног земљишта које смо до сада продали на Јахорини износи милион КМ и оно је продато до 2018. године. У протекле двије године нисмо ништа радили по том питању и одлука коју смо данас донијели не значи да ћемо и продати. Ја сам изабран вољом грађана Пала са преко 7 хиљада гласова и нисам наркоман који покушава да задовољи све апетите продајом земљишта на Јахорини, како тврде господа из ОЦ, али имам потребу да заштитим имовину општине Пале”, додао је Југовић.

ПАРКИНГ

По Југовићевом прорачуну, Олимпијски центар Јахорина за наплату паркинга а за који је земљиште бесплатно добио од општине, у току сезоне инкасира и до 500 000 КМ.  Општина је, каже, до сада Олимпијском центру омогућила одличне услове за пословање.

“Општина Пале дала је на коришћење Олимпијском центру два паркинга у претходне двије године без икакве накнаде, а који се грађанима наплаћује по 15 КМ – 300 возила дневно износи 4500 КМ, 120 дана, колико траје успјешна сезона на Јахорини, износи пола милиона КМ. Тај износ помножимо са двије године, колико уступамо тај паркинг ОЦ, доводи нас до износа од 1 000 000 КМ. Када је ОЦ постављао рампе на локалним путевима, све је било импутирано начелнику, ја сам био крив за постављање рампи, гужву у ОЦ, па смо онда додијелили паркинг и тражили да се рампе уклоне, што није испоштовано”, каже Југовић.

ВОДА

На данашњој сједници продужен је период за испоруку воде Олимпијском центру за пуњење језера, по знатно нижој цијени.

“Цијена је 0,25 КМ по м3, што максимално подржавамо и подржаваћемо и убудуће, без обзира што та цијена није рентабилна. Мислим да можемо једним коректним разговором превазићи овај проблем”, навео је начелник општине Пале.

СНСД

Југовић је оптужбе предсједника Надзорног одбора Олимпијског центра окарактерисао као покушај да се он политички дискредитује пред предстојеће локалне изборе, као начелник општине и предсједник општинског одбора СНСД – а. Нагласио је да ће ова странка у што скоријем периоду заузети јединствен став о овоме питању.

“Морам да обавијестим јавност да ћемо одмах имати састанак општинског одбора, градског и главног одбора и заузећемо став који ће бити веома јасан. Оно што ми је највише засметало, јесте чињеница да се управа ОЦ дотиче неких ствари које немају везе са Јахорином, што даје инсинуацију да је нешто друго у позадини. Поменули су измијештање Топлане, изградња објекта Полицијске управа и Општине, а ја хоћу да нагласим да је од 1996. године до 2016. године, када сам ступио на ову функцију, дакле 20 година претходна општинска власт имала могућност да све ово уради, а сада мене прозивају што то не урадим за три године. Али, ја ћу то ипак урадити, бићу принципијелан. Имаћу подршку општинског одбора СНСД – а, који ће на хитној сједници одржати састанак и саопштити ко је кандидат општинског одбора СНСД – а за начелника на сљедећим изборима. Имаћемо састанак и са Градским одбором СНСД – а и, наравно, Главним одбором странке и њеним предсједником господином Додиком”, истакао је Југовић.

Он је подсјетио да је Олимпијски центар акционарско друштво чији је већински власник Влада РС, те да је његовим доласком на власт у општини Пале, Влада почела да инвестира у инфраструктурне пројекте на Јахорини.

“Ту се ради о државном новцу који издваја Влада РС и апсолутно сам захвалан. Успио сам да својим доласком на чело општине доведем инвестиције од стране Владе РС, што нико не може оспорити и немојте да набрајамо те инвестиције. Господин Елек назвао је пут преко Каловитих брда `три закрпљене рупе`. Ако је инвестиција од милион КМ од стране господина Вучића `три закрпљене рупе`, спреман сам да о томе расправљам. Ако се све то може говорити на локалној ОСМ ТВ која је плаћена 700.000 КМ са циљем нарушавања мога угледа, постаје јасно да се ради о интерној ствари унутар наше партије. На крају крајева, господин није интерно високо позициониран у СНСД и ми ћемо имати своје партијске састанке и одлучити који је исправан пут,“, рекао је Југовић.

СДС О ПОДРШЦИ ВЛАДЕ

Никола Благојевић, одборник СДС-а, рекао је да одборници ове странке нису подржали ништа што је везано за Јахорину. Нису, каже, били упознати са састанком на коме су начелници општина Пале и Трново са  чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком разговарали о томе да се стане са продајом земље на Јахорини.

Ми из СДС-а смо свјесни да без подршке Владе РС и инвестирања неће бити посебног развоја и капиталних инвестиција. Сматрамо да је ово први пут да општина Пале и начелник општине немају добре односе са Владом. Ранији представници општине из СДС-а су имали добру сарадњу са Владом и било је капиталних инвестиција и огромних улагања у нашу општину, што је евидентно”, рекао је Благојевић.

СИМОВИЋ: О ПРОДАЈИ ЋЕ ОДЛУЧИВАТИ ОДБОРНИЦИ А НЕ ЕЛЕК

Мирослав Симовић, самостални одборник у СО Пале, рекао је да му је драго што је начелник општине Пале “ставио тачку на утицаје тајкуна“, који, како је навео, покушавају да остваре своје интересе.

“Он је данас заједно са нама ставио тачку на то и показао да никакав и ничији утицај овдје не може проћи. То је оно због чега смо 2016. подржали Бошка Југовића и не видим никакав разлог због чега би неко био против повећања цијене земљишта на Јахорини, осим оних људи који желе да њихови блиску људи или они сами купе земљиште по цијени од 300 КМ. О продаји и располагању имовином општине Пале ће одлучивати одборници у СО Пале, а не Недељко Елек”, рекао је Симовић.

Filter 2019