Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

ИСТОЧНА ИЛИЏА: Потписан Споразум о оснивању “Дневног центра за здраво старење”

Извор: Општина Источна Илиџа

У Општини Источна Илиџа данас је потписан Споразум о оснивању „Дневног центра за здраво старење“ између Општине Источна Илиџа, Центра за социјални рад Источна Илиџа, Удружења пензионера Источна Илиџа и Удружења „Перспектива плус“.

Споразум је потписан у оквиру реализације пројекта о превентивном програму заштите старих лица са подручја општине Источна Илиџа. 

„Дневни центар за здраво старење“ је намијењен особама треће животне доби, са циљем да их активира, омогући здраво ментално и физичко старење, те кроз разне радионице, едукације, промоције, тематска дружења, задовољи социјалне потребе особа треће животне доби. 

Један од циљева јесте да се овој категорији становништва осигура простор гдје ће боравити током дана, дружити се и испунити своје слободно вријеме.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић осврнуо се на тежак положај особа треће животне доби и рекао нешто више о самом Центру: „Ове особе се налазе на маргини друштва, са веома ниским примањима. Свјесни њиховог тешког положаја, одлучили смо се на овај корак. Општина Источна Илиџа ће уступити и опремити простор за смјештај Центра на дијелу Мјесне заједнице Кула. План је да се овакви Центри покрену и у осталим мјесним заједницама општине Источна Илиџа, тако да све особе преко педесет година, за које је Центар намијењен, имају мјесто гдје ће провести квалитетно вријеме.“

Начелник Божовић је такође најавио да би се у оквиру „Центра за здраво старење“ у будућности могла покренути народна кухиња. 

„Имајући у виду број социјално угрожених, који нису само особе треће животне доби, оснивање једне овакве кухиње је потреба нашег друштва“, истакао је начелник општине. 

Директор удружења „Перспектива плус“ Рајка Симанић је нагласила да ће ово бити мјесто које ће на квалитетан и активан начин испунити вријеме наших најстаријих суграђана, те да се веома радује овом пројекту. 

Боса Калинић, директорица Центра за социјални рад Источна Илиџа, најприје се захвалила начелнику општине Источна Илиџа на разумијевању за потребе особа треће животне доби, те нагласила да они нису терет заједнице већ њена снага, с обзиром на огромно животно искуство иза себе. 

„Често нам је ова категорија становништва усамљена, а никако не би смјели да буду изоловани и на маргини друштва“, нагласила је директорица Центра за социјални рад.

Секретар удружења пензионера Данило Драговић похвалио је овај пројекат, истакавши да је веома значајан за пензионере који се налазе у веома тешкој ситуацији. 

„Према неким раније рађеним истраживањима четрдесет један одсто пензионера на општини Источна Илиџа прима пензију у висини од 168 КМ до 400 КМ. Имали смо једну пензионерку која је у Удружење донијела пола литре ракије да купимо, да би она од тог новца набавила хљеб и млијеко.“

Простор намијењен за Центар постоји. Потребно је извршити одређено реновирање, које не изискује велике трошкове. Очекивања су да се са реализацијом пројекта започне у наредних тридесет дана.  Носилац активности у „Центру за здраво старење“ биће невладина организација „Перспектива плус“, док ће се Центар финансирати из буџета Општине Источна Илиџа.  

Filter 2019