“Историјски аларм”-Британија напустила ЕУ

Велика Британија је у поноћ напустила Европску унију.

Предсједник Француске Емануел Макрон оцијенио је да излазак Велике Британије из ЕУ представља “историјски аларм” који би требало да примора Унију на побољшање.

Макрон је рекао да је европским грађанима “више него икад” потребна уједињена Европа како би одбранили своје интересе које угрожавају САД и Kина и да би изашли на крај с изазовима као што су климатске промјене, миграције и технолошки напредак.

Овај излазак је шок. То је историјски аларм који мора да се чује у свакој од наших земаља, у цијелој Европи, и да нас натјера на размишљање”, казао је Макрон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да преговори о будућем британском односу с Европском унијом неће бити лаки и обећала да ће помоћи да ЕУ буде успешна после Брегзита.

Меркел је у видео поруци рекла да је излазак Велике Британије из ЕУ “дубоки лом за све…”

Застава Европске уније скинута је јуче са сталног представништва Велике Британије у Бриселу, што је симболичан потез изласка те земље из Европске уније. Готово истовремено, британска застава уклоњена је из хола зграде Европског савјета.

Застава Велике Британије биће спуштена и са зграде Европске комисије и стављена на мјесто на ком се налазе заставе земаља које нису чланице ЕУ.

Filter 2019