Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

ИНС: Подршка удружењу са четверо и више дјеце

Извор: СРНА

Начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изразио је данас током сусрета са представницима Удружења “Наша будућност” пуно подшку дјеловању овог удружења које окупља породице са четворо и више дјеце.

Током данашњег састанка постигнут је договор за свеобухватну подршку вишечланим породицама, што ће се огледати кроз стипендирање ученика, подстицаје у запошљавању, као и учешће у трошковима превоза ученика, саопштено је из општине Источно Ново Сарајево.

Ћосић и представници Удружења разговарали су и о унапређењу будуће сарадње са овим удружењем које је основано 2006. године и дјеловало на подручју града Источно Сарајево, али се од 2014. године раздвојило по општинама.

Према ријечима представника овог удружења, које броји око 30 активних чланова, као и 20 породица чија дјеца имају 26 и више година, “Наша будућност” проглашено је за организацију од општег значаја и уврштено у општински буџет.

Општинска управа, навео је Ћосић, континуирано дјелује на побољшању популационе политике на локалном нивоу, о чему свједоче мјере и активности које се спроводе из године у годину.

Међу првим значајнијим мјерама истиче се увођење Правилника о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици општине Источно Ново Сарајево који је усвојен у јуну мјесецу 2014. године.

Наведени Правилник обухвата једнократну новчану помоћ за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, и једнократну новчану помоћ за свако новорођено дијете, наводи се у саопштењу.

Kако би се што боље радило на побољшању укупне популационе политике, 2018. године извршено је проширење наведеног Правилника новом ставком, која обухвата једнократну новчану помоћ за породице са четворо и више дјеце.

Из Општине наводе да локална самоуправа константно ради и на унапређењу услова за боравак дјеце у Предшколској установи “Патријарх Павле“, те из општинског буџета за текућу годину планира издвајање средства у износу од 80.000 KМ.

Filter 2019