Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

ИНС: Обиљежен Дан борачке организације

Извор: СРНА

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Војничком гробљу Враца, Борачка организација Источно Ново Сарајево одала је почаст свим погинулим српским борцима и обиљежила Дан борачке организације и Дан бораца Војске Републике Српске.

Предсједник општинске Борачке организације Драгиша Тушевљак навео је да је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 608 бораца Прве сарајевске бригаде, од којих је 135 сахрањено на гробљу Враца.

Он је додао да је на гробљу Врањеш сахрањено 96, а на породичним гробљима 93 српска борца.

Тушевљак је рекао новинарима да Борачка организација може бити задовољна статусом породица погинулих бораца када је ријеч о стамбеном збрињавању и инвалиднинама, али да нису задовољни статусом демобилисаних бораца и ратних војних инвалида.

Надамо се да ћемо истрајати у остварењу бољег статуса демобилисаних бораца, као и у намјери да сва дјеца погинулих бораца до краја године буду запослена“, нагласио је Тушевљак.

Говорећи о активностима Борачке организације у наредном периоду, он је истакао да им је намјера да до 20. маја – Дана Прве сарајевске бригаде, у мјесној заједници Лукавица поставе спомен-плочу погинулим саборцима, те да на Тргу “Србија” буде постављено централно спомен-обиљежје свим погинулим српским борцима.

За мене је најзначајније да смо на иницијативу наше организације од општине добили 35.000 KМ за санацију спомен-обиљежја на 16 сеоских гробаља у којима су сахрањена 93 српска борца. То ћемо приоритетно да радимо у овој години“, каже Тушевљак.

Он је захвалио начелнику општине Љубиши Ћосићу, граду Источно Сарајево и свештенству Српске православне цркве за помоћ и подршку коју им увијек несебично пружају.

У оквиру обиљежавања 14. фебруара – Дана Борачке организације и Дана бораца Војске Републике Српске, Борачка организација Источно Ново Сарајево протеклих дана је организовала низ активности.

У Kултурном центру Источно Ново Сарајево 12. фебруара је постављена изложба ратних фотографија коју ће заинтересовани моћи да погледају до понедјељка, 17. фебруара.

Делегација Борачке организације заједно са начелником општине Љубишом Ћосићем посјетитила је породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде у њиховим домовима.

Ћосић је јуче уручио једнократну новчану помоћ за 50 најугроженијих демобилисаних бораца, а синоћ је у Kултурном центру приказан документарни филм “Ратне приче са Kошара”.

Борачка организација је ове активности реализовала у сарадњи са општином, Kултурним центром и Црквеном општином Источно Ново Сарајево.

Filter 2019