Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /латиница

Екскурзије за основце ће коштати највише 364 КМ?

Извор: Српскаинфо

Ученичка екскурзија за основце у Српској не би требало да кошта више од 70 одсто најниже плате или тренутно 364 KМ, док за средњошколце она не би смјела да буде скупља од око 563 KМ, односно 60 одсто просјечне плате у РС.


Сматрају тако у Министарству просвјете и културе РС, гдје припремају измјене правилника о извођењу екскурзија за основце и средњошколце и намјеравају да први пут уведу овакво ограничење за цијену ђачких екскурзија.

Министарка Наталија Тривић каже да су анализирали стање у школама и утврдили да око 20 одсто ученика не иде на екскурзије, због њихових високих цијена.

Kако бисмо омогућили свој дјеци одлазак на екскурзију, припремамо измјене правилника у основном и средњем образовању. Циљ је да родитељи без великих одрицања могу дјеци да приуште екскурзију. Основни пакет екскурзије, који се односи на превоз, смјештај и трошкове туристичког водича, мора бити усклађен са стандардом у РС, то јест с примањима родитеља. Зато ће у правилницима бити дефинисано да у основној школи понуда цијене екскурзије по ученику не може бити већа од 70 одсто нето минималне плате, а у средњем образовању 60 одсто од просјечне плате у РС – истиче министарка Тривић.

У припреми су измјене Правилника о начину организовања проширеног програма у основном образовању и Правилника о извођењу екскурзија и излета у средњем образовању, а очекује се да на снази буду од сљедеће школске године.

Рачуница


У школама поздрављају све иницијативе које иду у корист ученика и родитеља, али како би све то могло да изгледа у пракси не могу да предвиде. Једни вјерују да ће то донијети ред у овој области, док се други питају шта се може десити ако туристичке агенције не нађу рачуницу да раде екскурзије испод предвиђене цијене.

Директорима је најважније да су дјеца безбједна на том путовању и да добију услугу коју су родитељи платили, а да ли ће те цијене бити прихватљиве и туристичким агенцијама, видјећемо. Лично мислим да не би требало да буде проблема, јер у нашој регији и сада екскурзије углавном не прелазе износ који је споменула министарка – каже директорка ОШ “Свети Сава” у Источном Сарајеву Данијела Мрда.

У школи истог назива у Бањалуци управо су, кажу, завршили процедуру уговарања екскурзије у Црну Гору за мале матуранте, која ће коштати 389 KМ, односно 25 KМ више од најављене максималне цијене.

Предсједница Актива директора средњих школа регије Приједор Валентина Совиљ, нема дилему – било је вријеме да се ово уради.

Сусретали смо се често са ситуацијом да пријављене агенције диктирају цијене и онда имамо исту екскурзију, а различите цијене. Мислим да ће ово донијети реда, а не очекујем баш да ће нам недостајати понуда. Агенције ће се, вјерујем, у то уклопити – каже она, додавши да су цијене екскурзија за средњошколце у овој регији обично од 410 до 450 KМ.

У туристичким агенцијама, ипак, нису тако сигурни да ће моћи да се уклопе у предвиђене оквире, јер цијене, кажу, не диктирају они већ хотели, првенствено они који уопште хоће да приме екскурзије, али и превозници. А све је то, кажу, само поскупљивало посљедњих година.

Да ли ће то значити да ће екскурзије бити краће или да ће се ићи на нека друга, јефтинија мјеста, то не можемо сада рећи – кажу у једној бањалучкој туристичкој агенцији која изводи ђачке екскурзије.

Само на локална излетишта


Факултативни излети би се убудуће појединачно обрачунавали, у зависности од тога за шта се ученици и родитељи одлуче. Новина је и да ће се школе у природи за основце организовати искључиво у петом разреду, а излети бити једнодневни и организовани у општини у којој се школа налази.

Сматрамо да излети служе за рекреацију дјеце и свака локална заједница има излетиште гдје их може организовати, па чак и да оду пјешке до дестинације. Kроз измјену наставних планова и програма биће дефинисане и посјете одређеним историјским и културним знаменитостима у РС – каже Наталија Тривић.

Filter 2019