Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

ДОДИK: Покушај затирања сваког трага сарајевских Срба

Извор: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је закон о локалној самоуправи Kантона Сарајево, према којем би око 13.000 српских гробова у Сарајеву требало прекопати, а посмртне остатке ексхумирати и кремирати, покушај да се затре сваки траг Срба.

Додик је нагласио да овим законом кантоналне власти траже да се плаћа одржавање гробних мјеста у којима су сахрањени сарајевски Срби, али да су Срби отишли из тог града и да немају новац да плате одржавање гробова, а то је 10.000 KМ по човјеку.

И то је разлог зашто ми не треба да будемо у БиХ. Ми треба да се организујемо да покупимо наше кости у Сарајеву, као што је урађено након Дејтона када су изнесене кости наших страдалих на Соколац. Боље и ми то да урадимо, него они да нам претурају кости“, рекао је Додик.

Он је додао да избацују кости људи који су живјели и радили у Сарајеву и дали несумњив допринос изградњи тог града.

Ако људи нема ту, онда то конзервирајте и кажите ово је дио прошлости. Међутим, неће они да оставе трагове Срба, па ни мртвих“, истакао је Додик.

Он је поставио питање шта би било да се сада у Републици Српској почну скрнавити бошњачка гробља?

Не пада нам напамет и ја сам против тога“, поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поновио је да неће доћи до књижења војне имовине на БиХ, нити чланства у НАТО.

Док ја сједим у Предсједништву ни комад имовине се неће укњижити на БиХ, никакав покрет према НАТО-у неће се десити и нећемо се укључити у ову војну алијансу. Kасарне у Републици Српској су наше и док сам ја тамо бранићу суверенитет Републике Српске онако како пише у Дејтону. Kасарне никада нећемо дати“, рекао је Додик.

Filter 2019