Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

ДОДИК: Универзитет за пословне студије треба одмах затворити

Извор: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је у Републици Српској у току реформа високошколског образовања и да ће доћи до усвајања закона који ће бити ригорозан, а подразумијеваће чишћење и обрачун са свим декаденцијама из прошлости, посебно издавањем лажних диплома.

Закон је у том погледу прошао један дио процедуре и доћи ће до његовог усвајања. Овдје имамо неке универзитете, факултете којима су раније дати сертификати, а издавали су лажне дипломе“, изјавио је Додик за Н1.

На питање шта са универзитетима попут Универзитета за пословне студије, “Апеирон”…, Додик је нагласио да је за то да се Универзитет за пословне студије одмах затвори.

Ја сам за то да се тај универзитет одмах затвори и да сви који су у томе учествовали буду подложни кривичном гоњењу. То није политички обрачун. Прекршили су закон и дали лажну диплому. Па тако дате лажну диплому директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осману Мехмедагићу Осмици, па неким хрватским људима”, констатовао је Додик.

Он је замолио државне огране у Хрватској да доставе све спознаје у вези са лажним дипломама и најавио да ће институције Српске промптно то ставити у процедуру оспоравања и њиховог укидања.

Господин /ректор Универзитета за пословне студије Бањалука Радован Kлинцов је човјек који је прекршио закон и зато ће одговарати. Извињавам се Хрватској што су искоришћене могућности неких њихових држављана да на тај начин прибаве високошколске дипломе и то ћемо поништити“, истакао је Додик.

На констатацију да је Мехмедагић, упркос томе, остао на функцији, Додик је рекао да муслимани неће да гласају да буде смијењен, иако је утврђено да има лажну диплому.

На тврдњу да и Влада Републике Српске има човјека којем је утврђено да је дипломирао на дионичком друштву, годину дана након његовог оснивања 1990. године, Додик је рекао да ће то бити предмет санкционисања и биће предузете мјере.

Filter 2019