Sat. Mar 25, 2023
ћирилица /латиница

Гдје се налази земља коју Уставни суд жели да препише на БиХ?

Нарушавање дејтонског баланса

Извор: АТВ

Тачно 85.596 хектара пољопривредног земљишта у 25 општина Републике Српске – нешто мање од површине цијелог Требиња – толико би ниво БиХ да отме од Републике Српске посљедњом одлуком Уставног суда БиХ.

Овиме би се додатно нарушио дејтонски баланс, којим 51 одсто територије у БиХ припада Федерацији БиХ, а 49 одсто Републици Српској.

Министар пољопривреде каже да је ово земљиште ресурс велике вриједности, и да га се неће лако одрећи.


Ми имамо негдје око 700.000 хектара обрадивих површина, од тога су оранице око 500.000 хектара, а ми обрађујемо око 300-350 хиљада хектара, зависно од године до године. Ради се о стотинама милиона марака, али ми говоримо само о земљишту, како сам и сам презентовао, државном, које је било власништво разних пољопривредних комбината. Ми имамо задружно земљиште; имамо земљиште локалних заједница; имамо земљиште које се води на неким мјесним заједницама“, изјавио је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Одлуком Уставног суда, највише би био погођен Соколац – више од 10,5 хиљада хектара пољопривредног земљишта на територији ове општине би било отето од Српске и преписано на заједнички ниво власти. Шипово и Невесиње би остали без више од 9.000 хектара, док би у Градишци и Мркоњић Граду на БиХ било преписано 7.800, односно 7.300 хектара.

Ово земљиште се налази у свим дијеловима Српске, од Лијевча до Семберије, али и неколико општина у Херцеговини, рачунајући и град Требиње. Углавном се ради о великим и уређеним комплексима са најквалитетнијим пољопривредним земљиштем и изграђеном инфраструктуром, који су некада били у власништву великих пољопривредних комбината.

Милован Бјелица, начелник Сокоца, каже да би ова општина – у којој је око 40 одсто територије пољопривредно – одлуком Уставног суда могла доћи у веома тежак положај.

Ово све што је обрадиво, и што вриједи је обухваћено овом одлуком Уставног суда. То је преко 10 хиљада хектара, 100 хиљада дунума, и то је велики проблем за општину, за њен даљи развој, за функционисање. Извршићемо консултације у надлежном министарству и у Влади Републике Српске, да видимо како наставити даље“, каже Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

Из министарства увјеравају да нема разлога за бригу, да су сигурни сви који земљу имају под концесијом или закупом. Министар Пашалић каже да је циљ да се комплетно пољопривредно земљиште које припада Републици Српској стави у функцију. Подсјећа да сви мисле на исти начин – припремљени сценарио у Сарајеву је непроводив, и наша пољопривредна производња због тога неће да трпи. Одлуком Уставног суда БиХ, коју оспорава Република Српска, према неким процјенама обухваћено је чак 200.000 хектара пољопривредног земљишта.

Filter 2019