Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /латиница

Велика потражња за становима на Палама

Извор: СРНА

На подручју општине Пале влада велика потражња за становима због експанзије и развоја Јахорине као туристичког центра и “Равне планине”, рекао је Срни директор фирме “Станишић” Његош Пољаковић.

Прије двије године била је већа потражња за становима у Источном Сарајеву, а сада је обрнуто. Развој Јахорине повећао је потражњу на подручју Пала“, истиче Пољаковић.

Он је навео да се ова фирма бави станоградњом на подручју Пала и Источног Новог Сарајева, те да нове станове продаје по цијени од 1.450 KМ до 1.700 KМ по метру квадратном са урачунатим ПДВ-ом, а пословне просторе од око 1.500 до 2.000 KМ.

То су цијене на Палама и у Источном Сарајеву, а што су локације зграда ближе центру, рађене луксузније и квалитетније, цијена је ближа 1.700 KМ по метру квадратном“, прецизирао је Пољаковић.

Он је навео да разлог поскупљења јесу и услови који су наметнути појединим законима.

Закон о заштити пожара тражи да сваки стамбени објекат има посебно противпожарно степениште”, наглашава Пољаковић и појашњава да то смањује број квадрата за продају, а поскупљује саму градњу.

Он је рекао да други разлог јесте и поскупљење радне снаге на тржишту и сатница мајстора која је много већа у односу на претпрошлу годину.

Просјек мајсторских дневница износи 100 KМ, а помоћног радника пола од тога“, наводи Пољаковић.

Из агенције за некретнине “Вал” са Пала истичу да су цијене кориговане, посебно новоградња, гдје имају благи пораст у претходним годинама и цијена износи од 1.400 KМ по метру квадратном, а разлог за то је утицај развоја Јахорине.

Filter 2019