БОЛНИЦА “СРБИЈА”: Утврдити евентуалну одговорност здравствених радника

Доктори Болнице “Србија” из Источног Сарајева изразили су искрено и дубоко жаљење пацијенту болнице и њеној породици због губитка плода који се догодио 17. фебруара, те затражили да надлежни утврде да ли постоји одговорност здравствених радника.

У саопштењу Болнице “Србија” наведено је да поводом овог нежељеног догађаја доктори траже да надлежни органи у складу са својим законским овлаштењима правовремено, објективно и детаљно утврде све релевантне чињенице и околности и донесу одлуку о евентуалном постојању одговорности здравствених радника које су у њему учествовали.

Стога, управо с циљем утврђивања истине позивамо јавност, штампане и електронске медије да поштују своје обавезе и да истинито и објективно извјештавају о оваквим догађајима у здравству, а не да се као у овом случају грубо негира основно начело истине, а то је пресумпција невиности сваког грађанина, па и поступајућег здравственог особља“, истакнуто је у саопштењу.

Из ове здравствене установе скрећу пажњу јавности да доктори медицине постају жртве медијског линча и стављања на стуб срама путем друштвених мрежа и сензационалистичког извјештавања неких медија који и прије спровођења формалне истраге и покретања кривичног поступка, пуним именом и презименом јавно прозивају докторе медицине и проглашавају их кривим и одговорним за разна дјела.

Сматрамо да ово угрожава основна права, нарушава нашу безбједност, дигнитет струке и лично достојанство љекара који дуги низ година стручно, професионално и часно, често и надљудским напорима у отежаним околностима обављају свој посао“, наведено је у саопштењу.

Из Болнице “Србија” траже и позивају да се докторима ове установе, као и другим здравственим радницима и сарадницима, осим одговорности коју имају у здравственом систему, омогући и заштита њихових основних права и да се поштује људски и професионални дигнитет сваког љекара.

Filter 2019