Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /latinica

Milivoje Vukašinović – prvi pilot iz našeg grada

Autor: FILTER/ V.Č.

Naš sugrađanin Milivoje Vukašinović, trenutno je završna, peta, godina na odsjeku Vojnog vazduhoplovstva na Vojnoj Akademiji u Beogradu.

Po završetku studija, ove godine, dobiće zvanje master inženjera vojnog vazduhoplovstva i tako postati prvi vojni pilot sa naše regije u posljednjih 30 godina.

Milivoje je rođen 1994. godine, a na Akademiju nije uspio da se upiše iz prvog puta. To ga, kaže, nije demotivisalo pa je 2015. godine ispunio svoju želju.

“Potrebno je proći prijemni ispit koji se sastoji od fizičkog vaspitanja i matematike. Nakon toga na Vazduhoplovnom medicinskom institutu u sklopu VMA prošao sam kroz rigorozne ljekarske preglede i psihotestove u trajanju od 5 dana koji provjeravaju psihofizočku podobnost za letački poziv. Na kraju se radi test linearnog narastanja ubrzanja, ili popularna centrifuga, gdje se tijelo izlaže do pet i po puta većoj sili Zemljine teže”, objašnjava Milivoje.

Po završetku ovih testova pristupa se padobranskoj obuci koja se završava sa dva skoka sa 800 metara visine.

“Potom se kreće sa selektivnim letenjem na školskom avionu pod nazivom “Utva 75″ u ukupnom trajanju od 10 sati. Ovdje se provjerava snalaženje kandidata u vazduhu te motoričke sposobnosti i psihološka reakcija  na vazduh, što je za čovjeka hostilna sredina. Tek nakon svega navedenog kandidat se prima na modul Vojnog vazduhoplovstva i prolazi prvo osnovnu vojničku obuku, a zatim dolazi na Akademiju.”

Prve dvije godine su opšte, priča uskoro prvi pilot iz našeg grada.

“Tek u trećoj godini se susrećemo sa vazduhoplovnim predmetima, a u četvrtoj i petoj godini pristupamo praktičnoj obuci”.

Vukašinović je prošle godine završio osnovnu obuku na francuskom helikopteru “Gazela”, a ove godine je na naprednijoj obuci za helikopter “Gama”.

“Moj prvi nastavnik letenja bila je Anja Krneta, ona je ujedno i prva žena pilot helikoptera u Srbiji. Ona me je dodatno motivisala i bila mi inspiracija”.

Interesovanje za vazduhoplovstvo kod Milivoja se, kaže, javilo tek krajem srednje škole, a ljubav prema vazduhoplovstvu se rodila i ojačala tokom  pet godina. Posebno ističe prijateljstva koja se stiču na Akademiji.

“Sjećam se svog prvog leta, to je za mene bilo nestvarno iskustvo i osjećaj koji se zaista ne može opisati. Mislim da to uđe svim pilotima u krv i postane stil života, jednostavno bez letenja ne možemo. Iako je letenje jedinstven osjećaj, na Akademiji sam  doživio i druge pozitivne stvari možda i vrijednije od letenje. Stekao sam mnogo prijatelja, mojih klasića. To su prijateljstva koja će, uvjeren sam, trajati do kraja života.  Zajedničkim životom u ovih pet godina smo izgradili stvarno sjajne odnose i postali skoro kao porodica, a ne samo prijatelji.”

Po završetku studija, najavljuje, radiće u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine,  u Banja Luci ili eventualno u Sarajevu.

“Preporučio bih svim mladim avanturistički nastrojenim ljudima da upišu Vojnu akademiju i naročito ovaj smjer. Svjestan sam da su svima strasti i interesovanja različita ali mislim da bi se dosta mladih moglo pronaći u Vojnom vazduhoplovstvu i postati sjajni piloti u budućnosti. “

Filter 2019