Велики Штрумпф – нови симбол протеста у Црној Гори

Извор: Б92

Нови симбол борбе за очување српских светиња у Црној Гори је Велики Штрумпф, којег су у центру српске тробојке нацртали ученици Основне школе „Југославија“.

Учитељица Рада Вишњић због ове дјечије игре већ трпи посљедице, јер су радови настали у понедељак на редовном часу ликовног васпитања. Школа је против ње покренула дисциплински поступак.

„На реду је била наставна јединица — цртање украса, рекла сам дјеци да могу да нацртају шта год пожеле“, каже Вишњићева

Она истиче да нису имали намјеру да провоцирају, већ да су се само поиграли.

„Све што може да послужи као украс можете да нацртате, баш тако сам рекла. Једна ученица је питала: ‘Можемо ли да цртамо Штрумпфа’, рекла сам: ‘Зашто да не’. Викали су од среће. Дјеца прате друштвене догађаје, дјеца само имитирају одрасле, ништа друго. Ми смо се тако лијепо забавили. Штрумпфови су супер испали. Нисмо имали намјеру да изазовемо провокацију, ни мржњу, већ љубав, само смо се мало поиграли“, каже учитељица.

Она је одмах била свјесна да дјеца омиљеног јунака из цртаног филма украшавају тробојком, али јој то није сметало, јер ђаци врло добро знају о чему се ради.

„Па како да не знају, то је трећи разред, имају већ 10 година. Они све знају. Иду на литије. Наравно да све знају“, истиче Вишњићева.

Дисциплински поступак против учитељице


За покретање дисциплинског поступка сазнала је из медија, јер, како каже, ове недеље ради по подне, па још није видјела директорку, али су се чуле.

„Замољена сам да фотографију скинем са Фејсбук странице “Не дамо светиње”, то сам одмах учинила. Наравно, у том разговору било је и и мало шале, јер некоме сметају Штрумпфови. Неки то сада, нажалост, сматрају провокацијом. Ако падају на дјечију провокацију, не знам шта да кажем“, прича нам учитељица из Бара.

Она додаје да се сматра невином и због чињенице да се у посљедње вријеме апелује на просветне раднике у Црној Гори да поштују интересовања ученика.

„На свим семинарима непрекидно и упорно причају да је доста било традиционалне школе, да треба да поштујемо интересовања ученика и трендове. Мени овај тренд, тај Штрумпф, апсолутно није сметао, то је тако безазлено и слатко“, истиче она.

“Жута или зелена им не би сметала”


На питање да ли сматра да је окидач за овакву реакцију надлежних и њен профил на Фејсбуку, на коме је јасно да и сама присуством у литијама и молебанима учествује у одбрани светиња у Црној Гори, одговара потврдно:

„Наравно да им то смета, ово је неодобравање неистомишљеника, не свиђа им се мој став. Али мој приватни живот је потпуно одвојен од онога што радим на послу, а то што неко ово сада користи, јер му се не допада мој став, то је његов проблем. Да су боје неке друге, њима не би сметало, да је жута или зелена, не би им сметало“.

На крају разговора Рада Вишњић каже да ће, без обзира на посљедице због спорног Штрумпфа, у њеној учионици, као и до сада, владати демократија.

Фотографија дјечијих радова од јутрос је хит на друштвеним мрежама, учитељица Вишњицћ је „херој црногорског образовања“, а Велики Штрумпф тема безброј пошалица на рачун црногорске власти и образовног система.

Filter 2019