Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Oткривена спомен – плоча погинулим фудбалерима “Романије”

Извор: Паљанске новости

Спомен – плоча посвећена борцима погинулим у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату, који су наступали за Фудбалски клуб „Романија“, откривена је данас и освећена у комплексу Спортско – рекреативног центра „Влајко Петровић“ на Палама.

Плочу су открили синови некадашњих фудбалских ведета „Романије“ који су дали свој живот за стварање Републике Српске.

Милан Петровић, син чувеног Влајка Петровића по којем стадион паљанског прволигаша носи име, захвалио је руководству клуба и свима који су допринијели да се ова плоча постави.

Хвала руководству `Романије`, предсједнику клуба Александру Ласици и начелнику Бошку Југовићу за све што су учинили да се жртве не забораве. Мој отац, Влајко Петровић, био је један од носилаца изградње овог стадиона који је отворен 1. септембра 1985. године, био је познати фудбалер, као и предсједник клуба. Тешко је било шта рећи, али још једном хвала свима који су помогли да се овај пројекат реализује“, нагласио је Петровић.

Предсједник ФК „Романија“ Пале Александар Ласица истакао је да је иницијатива за постављање спомен – плоче потекла од претходног предсједника клуба, Ненада Ђапића, али да су се тек ове године стекли услови за њено постављање.

Напокон смо данас свједоци да ове људе на плочи нисмо заборавили и сигурно да они не смију бити само наша прошлост. Овим чином смо показали да они морају бити наша садашњост, а наравно и наша будућност, јер сви играчи који буду носили дрес `Романије` морају знати ко су ови људи. Да није било њих, ми сигурно не би били овдје, играли фудбал и `Романија` не би била то што јесте“, рекао је Ласица.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да је откривање ове плоче реализовано поводом Крсне славе Борачке организације, Светог Великомученика Димитрија – Митровдана.

Ово је најмање што можемо учинити за ове људе, а имали смо дилему да ли да плочу поставимо вани или унутра. Схватили смо да је боље да то учинимо вани, јер велики број гостујућих екипа долази да одигра меч са `Романијом` и важно је да сви фудбалери виде ко су ови људи. Борачка организација настоји да његује тековине Одбрамбено – отаџбинског рата и обиљежава значајне датуме и догађаје из тог времена. Веома је важно његовати културу сјећања на све наше жртве“, нагласио је Парађина.

Начелник општине Пале Бошко Југовић сматра да је данашње постављање спомен – плоче легендама ФК „Романија“ чин одуживања за све оно што су они урадили како би Република Српска постојала.

Они су дали свој живот за стварање Републике Српске и наша обавеза је да чувамо сјећање на њих. Најмање што можемо учинити у овом тренутку је откивање ове плоче, а оно што слиједи је улагање у инфраструктуру клуба, очување самог клуба. `Романија` се налази у буџету општине Пале и ми смо деблокирали рачун клуба који је заживио и то се види кроз њихове резултате. Улагањем у клуб, улажемо и у оно за шта су се борили ови људи, у Републику Српску и спорт у њој“, рекао је Југовић.

Вијенце на спомен – плочу посвећену борцима погинулим у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату, који су наступали за Фудбалски клуб „Романија“, положили су чланови породица, представници паљанске Борачке организације, делегације Општине Пале и Града Источно Сарајево.

На овом споменику налазе се имена и фотографије осам некадашњих фудбалера, Александра Глуховића, Мирослава Радовића, Драга Лазаревића, Дражана Јасике, Ненада Павловића, Влајка Петровића, Здравка Павловића и Божидара Голијанина.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com