Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

Јефтина радна снага постаје прошлост

Извор: Независне/Г.Љ.

Проблеми који муче инвеститоре у РС су недостак радне снаге те како зауставити тренд одласка из РС и БиХ, казао је Перо Ћорић, директор Привредне коморе РС.

Он каже да у РС генерално постоји проблем не само са квалитетном радном снагом, него уопштено са радном снагом, те да се овај проблем може ријешити у синергији свих фактора у РС, од надлежних министарстава, Привредне коморе РС, привредника и инвеститора на подручју РС.

Ћорић је истакао да се прије неколико година говорило о компаративној предности ових простора када је у питању радна снага, те сматра да је то био погрешан концепт.

На том смо све заснивали и стране инвеститоре смо припремили да ми овдје имамо јефтину радну снагу, са чим се сада суочавају домаћи привредници, јер су добили тешку конкуренцију“, казао је Ћорић пред почетак стручне расправе на тему “Образовање, запошљавање и привреда”, која је одржана у Влади РС, а коју је организовао Савјет страних инвеститора и Привредна комора РС у сарадњи са ресорним министарством.

Ћорић појашњава да наше школство није пратило развој привреде и опште брзине развоја технологија, те да се сада налазимо у тешкој позицији.

Немамо простора за споро рјешавање проблема. Сад смо у ситуацији да те проблеме морамо рјешавати бржим темпом и новим законским рјешењима. Прије свега дуално образовање треба да што прије заживи”, рекао је Ћорић.

Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС, рекао је да је први корак за поправљање стања у привреди да се радна снага покуша задржати кроз закон о повећању плата од почетка године, те да се на тај начин смањи проблем одлива радне снаге који је евидентан не само у РС, већ у цијелом региону.

Петричевић је напоменуо да на улагања страних инвеститора у РС највише утичу политички проблеми, а то је тренутно највише неформирање Савјета министара.

Што се тиче Министарства привреде и предузетништва, у протеклих десет мјесеци смо радили доста на олакшицама како бисмо створили што бољи пословни амбијент како за домаће, тако и за стране улагаче”, рекао је Петричевић.

Он каже да је циљ ове стручне расправе да учесници дођу до најбољих рјешења за домаћу привреду, те прилика да се чују ставови привредника, али и да привредници добију информације о међународним пројектима који могу утицати на привреду РС и њен развој.

Сања Миочић, извршна директорица Савјета страних инвеститора, каже да све указује на неусклађености образовног система са потребама тржишта рада, те је напоменула да се суочавају са парадоксом да поред високе стопе незапослености постоји озбиљан дефицит стручних или квалификованих кадрова за привреду и различите индустрије.

Суочавамо се и са проблемом одласка радне снаге, младих, високообразованих и квалификованих кадрова“, каже Миочићева.

Она каже да заговарају флексибилније форме запошљавања, да се уреде области студентског запошљавања, запошљавања сезонских радника, те ангажовање агенција, односно посредовања при запошљавању.

Сања Миочић, извршна директорица Савјета страних инвеститора, пред јуче одржану стручну расправу, рекла је да се инвестиције у БиХ у посљедњих неколико година крећу у распону од 600 до 700 милиона KМ.

Ове године подаци указују на знатно повећање од неких 50 одсто, тако да до краја године можемо очекивати инвестиције приближно милијарду KМ, а подаци о томе ће бити објављени тек у августу сљедеће године. Чињеница је да свједочимо благом порасту инвестиција и да инвеститори долазе и показују интерес”, рекла је Миочићева.

Истакла је да је прошлогодишње истраживање међу чланицама Савјета показало да је 84 одсто чланица спремно да препоручи БиХ као дестинацију повољну за улагање.

Према том истраживању, чланице су јефтину радну снагу навеле тек као пети мотив за инвестиције. Прије свега навели су геостратешки положај наше државе, потенцијал домаћег тржишта, постојеће ресурсе и логистику, те одређену традицију, односно индустријско насљеђе у појединим гранама”, рекла је Миочићева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com