Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Хорски фестивал “Дани Слоге”

СПД “Слога” најављује Фестивал хорске музике под називом ,,Дани Слоге” у Сарајеву који ће се одржати у периоду од 22. до 24. новембра 2019.г.

Благословом и покровитељством Његовог Високопреосвештенства митрополита дабро-босанског Хризостома, ,,Слога” ће бити домаћин разним хоровима и ансамблима из Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе. 

Уз двије концертне вечери сви хорови ће заједно пјевати и на Архијерејској литургији, па ће тиме овај фестивал ревијалног типа, пружити једну потпуну нову димензије хорског заједништва која је данас запостављења у мору такмичарских фестивала.

Поред домаћина СПД ,,Слога”, наступиће хорови са којим гаје везе од времена њиховог оснивања и хорови који су недавно основани: 

1. Прво београдско певачко друштво Београд

2. Српско пјевачко друштво ,,Јединство” Бања Лука

3. Црквени хор ,,Свети Марко” Подгорица

4. Српско православно црквено пјевачко друштво ,,Побратимство” Фоча

5.  Хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Пале

6. Женски вокални ансамбл ,,Дар” Бања Лука

7. Мушки вокални ансмбл ,,Појци Храма Светог Саве” Београд

Поред поменутих хорова на Литургији ће се придружити и Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Отварање Фестивала и прво концертно вече одржаће се у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву 22. новембра (петак) са почетком у 19.00. 

Други дан фестивала поред активности предвиђених за хорове-учеснике, у свом распореду имаће још један концерт. Овог пута у Дому Оружаних снага у Сарајеву, такође у термину од 19.00.

Последњи дан и затварање фестивала је у Саборној цркви, гдје ће заједнички хор свих учесника пјевати на Архијерејској Литургији од 09.00 часова. Очекује се заједничко пјевање преко 150 хорских пјевача који ће својим гласовима уприличити овогодишњу јубиларну прославу 800 година од самосталности Српске Православне Цркве и формирања Митрополије Дабробосанске. 

Ово је уједно и једини хорски фестивал ове врсте у Сарајеву, који ће наставити традицију хорских сабрања које СПД ,,Слога” његује од свог оснивања и давне 1888. г. 

Посебан циљ овог Фестивала јесте да СПД „Слога“, са својом познатом историјом и традицијом окупи хорове који већ имају завидну репутацију, а и оне који су недавно основани, чиме ће допринијети развоју наше хорске културе, тј.развоју аматеризма, из кога се касније могу очекивати и већи стваралачки резултати.

За све садржаје фестивала улаз је бесплатан, па из СПД “Слога” позивају публику да их подржи у што већем броју, а они заузврат обећавају несвакадишњи доживљај.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com