Fri. May 24, 2024
ћирилица /латиница

Хорски фестивал “Дани Слоге” примјер сјајне организације

Аутор: ФИЛТЕР

У организацији СПД ”Слога” из Сарајева и ЦО Сарајево – саборна црква, одржан   је хорски фестивал СПД ”Слога” од 22. до 24. новембра 2019. године  у Сарајеву. Хорски фестивал је замишљен као завршна митрополијска манифестација овогодишњег обиљежавања 800-годишњег јубилеја аутокефалности СП Цркве и креирања митрополије Дабро-босанске (1219-2019).

У овом величанственом фестивалу на радост како организатора тако исто и покровитеља и свих љубитеља хорске музике сабрало се оно што је најљепше у српској црквеној музици данас : Прво београдско пјевачко друштво из Београда, Мјешовити хор СПД ”Јединство” из Бања луке, Црквени хор ”Свети апостол и еванђелист Марко” из Подгорице,  СПД ”Слога” из Сарајева,  СПЦПД ”Побратимство” из Фоче, Хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву из Пала,  Женски вокални ансамбл ”Дар” из Бања Луке,  ”Појци храма Светога Саве” из Београда.

Отварање Фестивала и прво концертно вече одржано је у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву 22. новембра. Поздравну ријеч одржао је Раде Радовић, диригент Камерног хора
Смјера за црквену музику и појање Музичке академијe Универзитета у Источном Сарајеву .

У Краљевини Југославији и временима прије тих, пјевачка друштва на нашим просторима имала су далеко већи значај и углед, али су и њихови међусобни односи били приснији. Иако се много теже и спорије путовало, она су гостовала једна код других, увијек праћена великим интересовањем тадашње заједнице. У таквој саборности видим и улогу овог фестивалског скупа – „Дана Слоге“. Својевремено је велики Мокрањац, крочивши на сарајевску земљу био дочекан од стотина, па и хиљада људи, а за град Сарајево је то био догађај од прворазредног значаја. Да, свакако, била су то друга времена, али сјећамо их се зато што и данас, када чујемо његову на примјер Херувимску пјесму, или неку од његових руковети наша срца затрепере. И то је општецивилизацијска вриједност која припада свима нама, свим народима на овом простору” рекао је, између осталог, Радовић.

Други дан фестивала поред активности предвиђених за хорове-учеснике, у свом распореду имао је још један концерт. Овог пута у Дому Оружаних снага у Сарајеву.

У склопу фестивала одржано је предавање и радионица на тему: “Зашто је важно да пјевачи црквених хорова и њихови диригенти уче и пјевничко појање” др Предрага Ђоковића.

Као круна ових хорских свечаности, фестивал је затворен је у Саборној цркви, гдје је заједнички хор свих учесника пјевао на Архијерејској Литургији. На светој архијерејској литургији пјевали су све чланови поменутих хорова и друштава те  Камерни хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com