Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Ученици у РС плаћеном праксом до искуства и запослења

Извор: Независне

За обављање ученичке праксе досад су потписана 102 уговора између 99 привредних субјеката и 14 средњих школа у Републици Српској у складу са споразумом о сарадњи у оквиру пројекта “Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању”.

Ови уговори су потписани на основу споразума које је потписало Министарство просвјете и културе РС с Привредном комором РС, Унијом удружења послодаваца РС и Занатско-предузетничком комором РС.

“Заинтересовани послодавци ученику који је на пракси у предузећу исплаћиваће накнаду/стипендију по сату проведеном на пракси, која не може бити нижа од 40 одсто од цијене сата у наведеном занимању, те ће запослити ученике који су остваривали најбоље резулате у обављању практичне наставе након школовања, уколико испуњавају одговарајуће услове”, напомињу у Министарству просвјете и културе РС.

Додали су да је највећи број уговора потписао Центар средњих школа у Требињу, њих 35, те Угоститељско-трговинско-туристичка школа у Бањалуци, њих 17, затим Школа ученика у привреди у Бањалуци 12 уговора, као и Техничка школа у Требињу.

Према подацима ресорног министарства, Средњошколски центар Пале је склопио осам уговора с привредним субјектима, а директор Недељко Газивода каже да на пракси имају 14 кувара, 19 аутомеханичара, 19 инсталатера и четири вариоца.

Трећи разред аутомеханичара има праксу три дана, а у разговору са сервисима и њима јасно је да су сви задовољни. Послодавци их уводе у посао”, каже Газивода.

Он је појаснио да ако се не поштују ствари које су написане у уговору, ученици и њихови родитељи могу да га раскину, као и сама школа, чега досад није било.

Жељко Маљукан, власник Ауто-сервиса ИМС Пале, каже да на пракси има десет ученика и да се не може пожалити на било шта јер су ученици заинтересовани.

Он је напоменуо да генерално недостаје добрих аутомеханичара те да ће ученици савладати основно за рад, знаће алат, за шта који служи, машине и слично.

Ученици су одлични и редовно долазе на праксу. Од себе ученицима дајем храну и сок, те их наградимо новчано, а имају и наше униформе. Они се труде да науче, највјероватније да њима и џепарац значи, иако нису велике паре. Планирамо да запослимо једног, можда два радника који би наставили да раде код нас”, каже Маљукан.

Недељка Илијић, директорица Центра средњих школа у Требињу, каже да су послодавци по наведеном споразуму у обавези да одређени проценат новчаних средстава издвоје ученицима који су код њих на пракси, али да има и један мали дио ученика који обављају праксу без икакве новчане накнаде.

Ученицима пракса изузетно помаже, те ће по завршетку школе изаћи као стручњаци за област у којој се образују, а постоји и могућност да се одмах запосле, посебно у услужним ђелатностима, гђе је велика потражња за радницима због одлива радне снаге у Дубровник”, каже Илијићева.

Радослав Kапор, власник ресторана “Огњиште” у Требињу, каже да на пракси има три кувара, те да им савјете дају стални радници кувари у ресторану.

Неки дан нам је дошао један ученик који је рекао да је у неком другом ресторану гулио кромпир двије године и ништа није научио. Ја то радим мало другачије и хоћу да када ученик изађе из школе буде стручан у својој области”, каже Kапор.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com