Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Ученици о Наталијиној рамонди

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Данашњи дан обиљежава се као дан примирја у Првом свјетском рату. Наталијина рамонда симбол је који представља страдале Србе уткане у мир, њих 1 247 435.

Ученици Средње школе „28.јуни“ из Источног Сарајева данас су суграђанима говорили о овом симболу.

Секције “Туристички потрошач” и “Предузетништво” Средње школе “28.јуни” представиле су туристичку инсталацију “Наталијина рамонда”.

Представљање Наталијине рамонде

Да и међу нашим генерацијама остане сјећање на то и да се на неки начин сваке године спомене“, рекла нам је Kатарина Ратковић.

Желимо да подигнемо свијест о нашем народу, о томе колико нама значи. Хоћемо да се прошире информације које су интересантне а значајне“, поручила је Дијана Папаз.

Млађе генерације мало знају о важним догађајима из историје па је и циљ представљања инсталације је одавање почасти свим жртвама али и подсјећање на дешавања у Првом свјетском рату.

Миланка Михајловић, професор у Средњој школи „28.јуни“ каже да су анкетирали 170 ученика и утврдили да само њих троје знају о Наталијиној рамонди.

Ријешили смо да ово радимо. Довољно је да постоји та њихова спoзнаја и спознаја ове публике да догодине на овај дан у овом граду носимо рамонду сви.

Ученице Средње школе “28.јуни”

Ова биљка у стању је да преживи екстремно тешке услове, што је чини прикладним симболом великог страдања српског народа у Првом свјетскомрату.

Други дио амблема чини трака са мотивима Албанске споменице.

Оно што Наталијину рамонду чини посебном, осим њене велике љепоте, је и то што посједује способност да и из потпуно осушеног стања поново оживи, уколико се залије.

Filter 2019