Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Upoznajte Luku Novosela

Autor: FILTER/ V.Č i M.K

Luka Novosel (24) je apsolvent Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Istinski muzičar, muzikom se počeo baviti veoma rano.

Cvira harmoniku i klavir.


Crtaći ga, kaže, nisu toliko zanimali, koliko igra i folklor. Upravo su upis na folklor i roditeljski poklon, mala harmonika, činili tada veliko dječačko zadovoljstvo. I odredili njegov kasniji, profesionalni put.


Upisujem nižu muzičku školu na Palama sa 9 godina, harmoniku kod prof. Vladimira Jakića. Tokom niže muzičke škole, bio sam i član dječijih horova, kulturno-umjetničkog društva “Mladost”, pohađao sam razne sekcije“, kaže Luka.

Najveća podrška su mu roditelji, koji su, kako kaže, totalna suprotnost u muzičkoj sferi.

Mama je uvijek nametala klasičnu muziku, evergrin i klavir dok je sa druge strane tata bio tu koji je gurao našu narodnu muziku, kola, igre, pjesme, i samim tim od oboje sam uzeo ono što je najbitnije a to je kvalitetna muzika. Uživam u svakoj muzici koja je donesena iz duše, igrama, pjesmama“.

Po završetku niže muzičke škole, upisuje Srednju muzičku školu u Istočnom Sarajevu, teoretski odsjek. U trećem razredu upisuje se i u prvi razred odsjeka za harmoniku u klasi profesorice Danijele Balaban.

Po završetku Srednje muzičke škole, upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje je sada apsolvent.

Takmičenja ga, priča, nisu nikada privlačila – nije htio niti volio da se takmiči u bilo kojoj sferi muzike ili instrumenta. Takmičio se jedino na polju kamerne muzike sa ansamblima, ali kao solista ne.

Donekle mi je drago što sam odrastao u lijepom društvu, porodici koja je njegovala tradicionalnu našu muziku i samim tim pridobio na značaju i kvalitetu svirke kada je narodna muzika u pitanju. Osim nje mi je omiljena pop sfera, gdje prednjače naše komšije Džiboni, Čola, pokojni Oliver, Dugme, i razni drugi interpretatori čija je muzika ostavila veliki trag i pečat na ovim prostorima. To treba da se njeguje i čuva, naravno pored naše izvorne muzike koju izrazito volim da sviram“, priča Luka.

Luka Novosel

On je i član muzičkog sastava ‘Katera’ iz Istočnog Sarajeva, ansambla koji njeguje tradiciju srpskog naroda.

“Sviramo i pjevamo i sevdalinke u našem aranžmanu, duhovne i svjetovne pjesme i iza nas imamo jedan snimljen CD sa Vaskršnjeg koncerta, koji je bio ove godine. Takođe, radimo na realizaciji naših autorskih pjesama – izdali smo dvije pjesme a u toku je još nekolicina autorskih stvari. Bili smo učesnici raznih nastupa, koncerata, ono na što smo ponosni da smo odradili mnogo humanitarnih koncerata i samim tim pomogli u realizaciji istih”-

Sa harmonikom uživa u narodnoj muzici, džez obradama i svemu što se na tom instrumentu izvodi sa dušom. Klavir mu je druga ljubav.

Kao što sam i pomenuo, takmičenja me nisu privlačila ali dogodine imam u planu da se prijavim za ‘Prvu harmoniku’ Bosne i Hercegovine na Ilidžanskom festivalu, jer ja i moja porodica mnogo volimo sevdah, koji me prati evo već 24. godine“.


Okružen je sa, kako navodi, talentovanim, profesionalnim kolegama sa kojima svira na raznim manifestacijama, privatnim zabavama, koncertima…

Sa dosta muzičkih bendova radim razne žanrove što me itekako privlači i zahtjeva od mene mnogo vježbe. Uvijek će postojati onih kompozicija/pjesama koje ne znam i to od čovjeka traži da se zadubi i da što prije nauči. To je itekako korisno, jer se na taj način izučava harmonija, muzika, pjesma drugih naroda, regija“.

Luka će se pripremati i za prijemni ispit na Džez akademiji u Beogradu. Najavljuje i “mini” školu za nove, male kolege.

Najveći projekat koji planira je ipak formiranje svog benda.

Uskoro i novi projekti – klavirski, harmonikaški i bendovski.

Lukin rad možete pratiti ovdje: https://www.youtube.com/channel/UC_EOWrwAqcvlKSMf-6Rggdg

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com