Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Упознајте Луку Новосела

Аутор: ФИЛТЕР/ В.Ч и М.К

Лука Новосел (24) је апсолвент Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. Истински музичар, музиком се почео бавити веома рано.

Cвира хармонику и клавир.


Цртаћи га, каже, нису толико занимали, колико игра и фолклор. Управо су упис на фолклор и родитељски поклон, мала хармоника, чинили тада велико дјечачко задовољство. И одредили његов каснији, професионални пут.


Уписујем нижу музичку школу на Палама са 9 година, хармонику код проф. Владимира Јакића. Током ниже музичке школе, био сам и члан дјечијих хорова, културно-умјетничког друштва “Младост”, похађао сам разне секције“, каже Лука.

Највећа подршка су му родитељи, који су, како каже, тотална супротност у музичкој сфери.

Мама је увијек наметала класичну музику, евергрин и клавир док је са друге стране тата био ту који је гурао нашу народну музику, кола, игре, пјесме, и самим тим од обоје сам узео оно што је најбитније а то је квалитетна музика. Уживам у свакој музици која је донесена из душе, играма, пјесмама“.

По завршетку ниже музичке школе, уписује Средњу музичку школу у Источном Сарајеву, теоретски одсјек. У трећем разреду уписује се и у први разред одсјека за хармонику у класи професорице Данијеле Балабан.

По завршетку Средње музичке школе, уписује Музичку академију Универзитета у Источном Сарајеву, гдје је сада апсолвент.

Такмичења га, прича, нису никада привлачила – није хтио нити волио да се такмичи у било којој сфери музике или инструмента. Такмичио се једино на пољу камерне музике са ансамблима, али као солиста не.

Донекле ми је драго што сам одрастао у лијепом друштву, породици која је његовала традиционалну нашу музику и самим тим придобио на значају и квалитету свирке када је народна музика у питању. Осим ње ми је омиљена поп сфера, гдје предњаче наше комшије Џибони, Чола, покојни Оливер, Дугме, и разни други интерпретатори чија је музика оставила велики траг и печат на овим просторима. То треба да се његује и чува, наравно поред наше изворне музике коју изразито волим да свирам“, прича Лука.

Лука Новосел

Он је и члан музичког састава ‘Катера’ из Источног Сарајева, ансамбла који његује традицију српског народа.

“Свирамо и пјевамо и севдалинке у нашем аранжману, духовне и свјетовне пјесме и иза нас имамо један снимљен ЦД са Васкршњег концерта, који је био ове године. Такође, радимо на реализацији наших ауторских пјесама – издали смо двије пјесме а у току је још неколицина ауторских ствари. Били смо учесници разних наступа, концерата, оно на што смо поносни да смо одрадили много хуманитарних концерата и самим тим помогли у реализацији истих”-

Са хармоником ужива у народној музици, џез обрадама и свему што се на том инструменту изводи са душом. Клавир му је друга љубав.

Као што сам и поменуо, такмичења ме нису привлачила али догодине имам у плану да се пријавим за ‘Прву хармонику’ Босне и Херцеговине на Илиџанском фестивалу, јер ја и моја породица много волимо севдах, који ме прати ево већ 24. године“.


Окружен је са, како наводи, талентованим, професионалним колегама са којима свира на разним манифестацијама, приватним забавама, концертима…

Са доста музичких бендова радим разне жанрове што ме итекако привлачи и захтјева од мене много вјежбе. Увијек ће постојати оних композиција/пјесама које не знам и то од човјека тражи да се задуби и да што прије научи. То је итекако корисно, јер се на тај начин изучава хармонија, музика, пјесма других народа, регија“.

Лука ће се припремати и за пријемни испит на Џез академији у Београду. Најављује и “мини” школу за нове, мале колеге.

Највећи пројекат који планира је ипак формирање свог бенда.

Ускоро и нови пројекти – клавирски, хармоникашки и бендовски.

Лукин рад можете пратити овдје: https://www.youtube.com/channel/UC_EOWrwAqcvlKSMf-6Rggdg

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com