Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

Turistička organizacija Pale – saopštenje za javnost

JU „Turistička organizacija opštine Pale” ovim putem obavještava javnost da je u ponovljenom postupku u predmetu upisa osnivanja JU „Turistička organizacije opštine Pale”, a nakon održanog ročišta za utvrđivanje odlučujućih činjenica, održanog dana 11.11.2019. godine, Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu dana 20.11.2019. godine donio odluku o upisu u sudki registar i rješenje o registraciji JU „Turistička oranizacija opštine Pale” (Broj: 061-0-Reg-19-000 518), te ovim putem odbacio žalbu Grada Istočno Sarajevo i JU „Turistička organizacija Jahorina-Grad Istočno Sarajevo” i naložilo im da solidarno nadoknade troškove sudskog postupka.

Opština Pale je prepoznala turizam kao razvojnu šansu i pokretača privrednog razvoja opštine. Nakon ubrzanog razvoja Jahorine, kao najvećeg turističkog potencijala opštine Pale, a koja se najvećim dijelom i nalazi na teritoriji ove opštine, ulaganjima Vlade Republike Srpske, Olimpijskog Centra i privatnog sektora, Skupština opštine Pale je na sjednici održanoj 30.05.2019. godine donijela odluku o osnivanju Javne ustanove Turističke organizacije opštine Pale (Broj: 01-022/66).

Ovom odlukom opština Pale se čvrsto opredijelila da aktivno učestvuje u razvoju i promociji turizma na svojoj teritoriji.

Nakon toga su izvršene sve potrebne radnje kako bi se izvršio upis u sudski registar, te je dana 30.07.2019. godine Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio Rješenje o registraciji (Broj: 061-0-Reg-19-000 518).

Na ovo rješenje je uložena žalba  od strane Grada Istočno Sarajevo i JU „Turistička organizacija „Jahorina-Grad Istočno Sarajevo” Višem privrednom sudu u Banjaluci, koji vraća predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje zbog izostanka obrazloženja i dodatnog utvrđivanja činjenica.

Opština Pale i JU „Turistička organizacija opštine Pale” su dobile dodatna tumčenja i mišljenja od Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske koji ne osporavaju osnivanje turističkih organizacija lokalne samouprave, nego naprotiv, podstiču osnivanje istih.

Dakle, nakon dodatnih činjenica i ponovnog ročišta Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu je donio odluku o upisu u sudski registar i ponovo potvrdio rješenje o registraciji JU „Turistička organizacija opštine Pale”.

Nameće se pitanje, koji je pravni osnov i koji su motivi za tužbu usmjerenu protiv paljanske turističke organizacije od strane Grada u čijem sastavu je i opština Pale. Ovo pitanje se dodatno nameće i zbog neosporne činjenice da turističke organizacije opština Trnovo i Sokolac (koje su takođe u sastavu Grada) postoje već godinama, tj. od 2009. i 2011., a da protiv njih nikada nije pokrenut sudski spor niti su vršeni medijski pritisci kao u slučaju paljanske turističke organizacije.

Svojim neracionalnim djelovanjem rukovodstvo Grada Istočno Sarajevo stvorilo je apsurdnu situaciju i politiku dvostrukih aršina tako što podržava jedne dok tuži druge javne ustanove, tj. turističke organizacije različitih opština.

Ovim putem ističemo i to da je rukovodstvo Grada Istočno Sarajevo ovakvim djelovanjem pričinilo veliku štetu u pogledu promocije turističkih potencijala opštine Pale, te da su određeni mediji, ne čekajući sudsku odluku, požurili da takvu priču podrže.

U tom vremenskom periodu i čekanju konačnog sudskog rješenja strpili smo se od bilo kakvog komentara u medijima i bavljenja bilo kakvim aktivnostima koje bi štetile turističkom proizvodu opštine Pale, a time i Republike Srpske.

U skladu sa navedenim molimo medije i medijske predstavnike da javnosti predoče činjenično stanje.

Takođe, ovim putem pozivamo JU „Turistička organizacija Jahorina-Grad Istočno Sarajevo” da se aktivno uključi i da zajedničkim koordinisanim radom promovišemo turističke potencijale opština, Grada i čitave Republike Srpske.

Filter 2019