Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Туристичка организација Пале – саопштење за јавност

ЈУ „Туристичка организација општине Пале” овим путем обавјештава јавност да је у поновљеном поступку у предмету уписа оснивања ЈУ „Туристичка организације општине Пале”, а након одржаног рочишта за утврђивање одлучујућих чињеница, одржаног дана 11.11.2019. године, Окружни привредни суд у Источном Сарајеву дана 20.11.2019. године донио одлуку о упису у судки регистар и рјешење о регистрацији ЈУ „Туристичка оранизација општине Пале” (Број: 061-0-Reg-19-000 518), те овим путем одбацио жалбу Града Источно Сарајево и ЈУ „Туристичка организација Јахорина-Град Источно Сарајево” и наложило им да солидарно надокнаде трошкове судског поступка.

Општина Пале је препознала туризам као развојну шансу и покретача привредног развоја општине. Након убрзаног развоја Јахорине, као највећег туристичког потенцијала општине Пале, а која се највећим дијелом и налази на територији ове општине, улагањима Владе Републике Српске, Олимпијског Центра и приватног сектора, Скупштина општине Пале је на сједници одржаној 30.05.2019. године донијела одлуку о оснивању Јавне установе Туристичке организације општине Пале (Број: 01-022/66).

Овом одлуком општина Пале се чврсто опредијелила да активно учествује у развоју и промоцији туризма на својој територији.

Након тога су извршене све потребне радње како би се извршио упис у судски регистар, те је дана 30.07.2019. године Окружни привредни суд у Источном Сарајеву донио Рјешење о регистрацији (Број: 061-0-Reg-19-000 518).

На ово рјешење је уложена жалба  од стране Града Источно Сарајево и ЈУ „Туристичка организација „Јахорина-Град Источно Сарајево” Вишем привредном суду у Бањалуци, који враћа предмет првостепеном суду на поновно одлучивање због изостанка образложења и додатног утврђивања чињеница.

Општина Пале и ЈУ „Туристичка организација општине Пале” су добиле додатна тумчења и мишљења од Министарства трговине и туризма и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске који не оспоравају оснивање туристичких организација локалне самоуправе, него напротив, подстичу оснивање истих.

Дакле, након додатних чињеница и поновног рочишта Окружни привредни суд у Источном Сарајеву је донио одлуку о упису у судски регистар и поново потврдио рјешење о регистрацији ЈУ „Туристичка организација општине Пале”.

Намеће се питање, који је правни основ и који су мотиви за тужбу усмјерену против паљанске туристичке организације од стране Града у чијем саставу је и општина Пале. Ово питање се додатно намеће и због неоспорне чињенице да туристичке организације општина Трново и Соколац (које су такође у саставу Града) постоје већ годинама, тј. од 2009. и 2011., а да против њих никада није покренут судски спор нити су вршени медијски притисци као у случају паљанске туристичке организације.

Својим нерационалним дјеловањем руководство Града Источно Сарајево створило је апсурдну ситуацију и политику двоструких аршина тако што подржава једне док тужи друге јавне установе, тј. туристичке организације различитих општина.

Овим путем истичемо и то да је руководство Града Источно Сарајево оваквим дјеловањем причинило велику штету у погледу промоције туристичких потенцијала општине Пале, те да су одређени медији, не чекајући судску одлуку, пожурили да такву причу подрже.

У том временском периоду и чекању коначног судског рјешења стрпили смо се од било каквог коментара у медијима и бављења било каквим активностима које би штетиле туристичком производу општине Пале, а тиме и Републике Српске.

У складу са наведеним молимо медије и медијске представнике да јавности предоче чињенично стање.

Такође, овим путем позивамо ЈУ „Туристичка организација Јахорина-Град Источно Сарајево” да се активно укључи и да заједничким координисаним радом промовишемо туристичке потенцијале општина, Града и читаве Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com