Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Сутра приказивање филма о Кошарама

Документарно-играни филм “Ратне приче са Кошара” реалистично описује битку на југословенско-албанској граници 1999. године, која је трајала 67 дана. У суботу, 9. новембра,са почетком у 20 часова, биће приказан у Културном центру Источно Ново Сарајево, у присуству учесника те битке и екипе која је снимила филм.

Организатор догађаја је Удружење ампутираца Источно Сарајево, а предсједник овог удружења Срђан Јеремић рекао је да ће пројекцији филма присуствовати екипа Радио телевизије Србије и ауторка Слађана Зарић.

За идеју о приказивању овог филма у Источном Сарајеву, поред Јеремића, заслужни су и Ненад Станић и Дејан Петковић, добровољци са Кошара. Идеја се родила током самог снимања филма, а потврђена је приликом ходочашћа на Хиландар рекао је Јеремић за ФИЛТЕР. Тада су хероји са Кошара дочекали наше хероје, који су се упутили пјешке на пут дуг 1000 км. Станић и Петковић нажалост неће присуствовати промоцији филма.

Од учесника битке биће присутни представници граничара са карауле Кошара, те 63. падобранске и 125. моторизоване бригаде тадашње Војске Југославије.

Изузетно нам је задовољство да у Источном Сарајеву угостимо хероје који су поднијели највећи терет НАТО агресије на Србију. Мислим да ће ово бити добра прилика да наши учесници протеклог одбрамбено-отаџбинског рата размијене искуства и приче са гостима из Србије јер, нажалост, нама таквих прича не мањка – истакао је Јеремић.

Он је додао да су велику помоћ приликом саме организације пружили Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, локалне борачке организације, као и Културни центар који је бесплатно уступио салу.

Циљ је окупљање и дружење српских бораца, каже Јеремић и додаје да је очување сјећања на одбрамбено-отаџбинске ратове обавеза свих нас.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com