Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Sokolački ribolovci protestuju zbog gradnje hidrocentrale

Izvor: SRNA

Na Sokocu će u petak, 15. novembra, u organizaciji lokalnog Sportsko-ribolovačkog društva “Bioštica”, biti održan protest zbog najavljene izgradnje male hidrocentrale na Kaljini.

Reagujući na informaciju da će opština Sokolac ući u proceduru izdavanja građevinske dozvole za izgradnju male hidrocentrale na Kaljini, upravni odbor Sportsko-riblovačkog društva “Bioštica” donio je odluku da se svim zakonskim sredstvima protivi takvoj odluci.

Iz “Bioštice” ističu da hidrocentrala, koja se gradi na njihovom biseru Kaljini zarad koristi nekoliko ljudi, neće donijeti ništa dobro regiji.

Predsjednik ovog ribolovačkog društva Zdravko Arbinja izjavio je da je riječ o skupu protiv izgradnje mini hidrocentrale na Kaljini i svim drugim rijekama u okruženju, te da na protestu očekuje oko hiljadu učesnika. Arbinja je naglasio značaj prirode za čovjeka, pa i blagodeti koja okružuje vodotokove u ovoj regiji.

On je naglasio da su članovi “Bioštice” od 2016. godine novim planovima i nizom aktivnosti učinili mnogo na oživljavanju i zaštiti rijeka na području ove opštine i organizovali druženja i takmičenja na kojima su učestvovali ribolovci iz svih krajeva BiH.

“Mi smo u društvu okupili mlađe ljude koji njeguju i vole prirodu, te smo zadnjih godina mnogo uradili da je sačuvamo, očistimo i branimo od svih faktora koji je uništavaju”, navodi Arbinja.

U Policijskoj stanici Sokolac povrdili su da je skup protiv izgradnje male hidrocentrale na Kaljini prijavljen za petak, 15. novembar, na platou ispred zgrade opštine. Protest će biti održan ispred zgrade opštine Sokolac sa početkom u 13.00 časova.

Na nedavno održanom sastanku načelnika opštine Milovana Bjelice sa predstavnicima Komisije Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske dogovoreno je da će Sokolac ući u proceduru izdavanja građevinske dozvole za izgradnju male hidrocentrale snage 300 kilovata na rijeci Kaljini, vrijednosti 1.500.000 KM.

Filter 2019