Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /latinica

Sokolački ribolovci na protestu: “Kaljina i Bioštica su arterije Romanije”

Autor: FILTER/ M.K.

„Stop uništavanju naše djedovine“, „Vodu na slobodu“, „I naša djeca vole rijeke“


Ovo su samo neke od poruka istaknutih tokom današnjeg mirnog okupljanja građana Sokoca.


U organizaciji Sportsko-ribolovačkog društva “Bioštica” na Sokocu je održan mirni skup građana sa koga je poručeno da se gradnja mini hidroelektrana na sokolačkim rijekama neće dozvoliti.


Borićemo se svim zakonskim sredstvima. Ovo je početak odbrane, preventivni da se to ne desi. Ako bi se desilo da naprave jednu napraviće pet po istom šablonu i nećemo se moći oduprijeti“, rekao je Zdravko Arbinja, predsjednik USR „Bioštica” Sokolac.


Na skupu je bio i Ognjen Borovčanin, sportski ribolovac, reprezentativac BiH u ribolovu.


Bioštica i Kaljina su veliki potencijal za sportski ribolov i turizam. Uložili smo mnogo truda i energije u razvoj takmičenja i događaja. Šta mi možemo ponuditi osim netaknute prirode i prirodnih ljepota?“, pita se Borovčanin.

Na Sokolac su stigli i ribolovci iz Rogatice. Tomica Marković, sekretar ribarskog društva „Bereg“ Rogatica kaže da su na rijeci Prači izgrađene tri hidroelektrane.


Od jedne ljepotice napravili su katastrofu“, kratko komentariše.

Do okupljanja je došlo nakon što je na opštinskom sajtu 24. oktobra objavljena informacija o mogućoj izgradnji mini hiodroelektrane u MZ Kaljina.

Kako je rečeno na tom sastanku, izgradnja mini hidrocentrale od 300 kw planirana je u mjesnoj zajednici Kaljina, na istoimenoj rijeci a vrijednost ovog projekta bila bi oko 1.500.000 konvertibilnih maraka.

Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac kaže da u opštinu nijedan zahtjev još nije došao, te da mu nije poznato hoće li Vlada raspisivati konkurs za dodjelu koncesije na tom prostoru.


Opština je nenadlležna po tom pitanju, ali ne želim da prebacujem odgovornost ni na koga. Otvoreni smo za razgovore sa svima. Kako će viši organi vlasti odlučiti i hoće li doći do realizacije ovog projekta ja nemam nikakvih informacija“, tvrdi Bjelica.


Dodaje da vjeruje će nadležna ministarstva dobro procijeniti situaciju i neće raditi ništa što nije u interesu građana.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com