Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Соколачки риболовци на протесту: “Каљина и Биоштица су артерије Романије”

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

„Стоп уништавању наше дједовине“, „Воду на слободу“, „И наша дјеца воле ријеке“


Ово су само неке од порука истакнутих током данашњег мирног окупљања грађана Сокоца.


У организацији Спортско-риболовачког друштва “Биоштица” на Сокоцу је одржан мирни скуп грађана са кога је поручено да се градња мини хидроелектрана на соколачким ријекама неће дозволити.


Борићемо се свим законским средствима. Ово је почетак одбране, превентивни да се то не деси. Ако би се десило да направе једну направиће пет по истом шаблону и нећемо се моћи одупријети“, рекао је Здравко Арбиња, предсједник УСР „Биоштица” Соколац.


На скупу је био и Огњен Боровчанин, спортски риболовац, репрезентативац БиХ у риболову.


Биоштица и Kаљина су велики потенцијал за спортски риболов и туризам. Уложили смо много труда и енергије у развој такмичења и догађаја. Шта ми можемо понудити осим нетакнуте природе и природних љепота?“, пита се Боровчанин.

На Соколац су стигли и риболовци из Рогатице. Томица Марковић, секретар рибарског друштва „Берег“ Рогатица каже да су на ријеци Прачи изграђене три хидроелектране.


Од једне љепотице направили су катастрофу“, кратко коментарише.

До окупљања је дошло након што је на општинском сајту 24. октобра објављена информација о могућој изградњи мини хиодроелектране у МЗ Kаљина.

Kако је речено на том састанку, изградња мини хидроцентрале од 300 кw планирана је у мјесној заједници Kаљина, на истоименој ријеци а вриједност овог пројекта била би око 1.500.000 конвертибилних марака.

Милован Бјелица, начелник општине Соколац каже да у општину ниједан захтјев још није дошао, те да му није познато хоће ли Влада расписивати конкурс за додјелу концесије на том простору.


Општина је ненадллежна по том питању, али не желим да пребацујем одговорност ни на кога. Отворени смо за разговоре са свима. Kако ће виши органи власти одлучити и хоће ли доћи до реализације овог пројекта ја немам никаквих информација“, тврди Бјелица.


Додаје да вјерује ће надлежна министарства добро процијенити ситуацију и неће радити ништа што није у интересу грађана.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com