Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Рогатичка воденица поново меље

фото извор: rogatica.ba

Извор: СРНА

Након одласка у пензију, Драго Сорак из Рогатице одлучио је да у Гуждељима са братом Дајом, уз подршку породице и општине, покрене воденицу на ријеци Ракетници, дугој 23 километра.

Воденица увелико ради, будући да поједини домаћини већ доносе и по 500 килограма жита, а основни циљ је да се сачува породична традиција као значајни свједок прошлих времена.

У вријеме доступности различитих материјала, породица Сорак се труди да задржи аутентичност воденице – вода се дрвеним бадњевима усмјерава ка воденичком точку, који је сада од метала, док се некада правио од буковог дрвета.

Снага воде тако покреће воденички камен, дрвено чекетало, кош и сандук.

Сам објекат изграђен је од дрвета и камена, а у њему је опремљена просторија за боравак и ноћење.

Драго и Дајо су воденички точак повезали са аутомобилским генератором за производњу струје, што је довољно за унутрашње освјетљење.

Они планирају уградњу агрегата, који би могао да освјетљава простор око воденице и помогне изградњу рибњака.

Воденице су некада представљале значајан дио живота за становнике Рогатице и њених села, али и сусједних општина.

Осим основне намјене да мељу жито, у њима се окупљало, договарало, пјевало и пило, а ова воденица подсјећа на стара времена.

Напретком технологије, воденице су пале у заборав, али се у рогатичком крају однедавно све промјенило – поново се чује воденички точак.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com