Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

“Ријалити” пројектовано троши смисао-вратимо се човјечности

Извор: СРНА

Kада се појави политика, умјетност нестаје, а кад наметнути и пројектовани “ријалити” завлада друштвеном сценом, фаворизујући материјалистичку филозофију, то је знак за узбуну, сматра декан Академије умјетности у Београду, редитељ Драган Елчић.

Он поручује да је крајње вријеме да се људи врате истинским духовним вриједностима, да поново пронађу љубав и смисао живота.

“Нажалост, наша свакодневица је ‘пројектовани ријалити’, чији је циљ затирање смисла, човјечности и хуманизма”, оцијенио је Елчић током предавања о теми “Доку-игране визуелне форме: умјетност у доба ријалитија”, које је одржао у Зворнику у оквиру Филмске школе мастерклас 13. Међународног филмског фестивала “Први кадар”.

Он је навео да је “умјетност ванвременски дијалог са Богом, а Бог је љубав” и поручио да побожност и човјечност одређују наду и судбину, док заговарање идеја о нечовјеку, надчовјеку, деспотизму и корупцији данас потискује Бога, негира љубав, а пропагира безнађе, безименост и бесмисао.

Елчић, позивајући се на поуздане изворе из Тел Авива, упозорава на документ америчке ЦИА и њеног директора Алена Даласа, који је још 1995. године најавио стратегију дјеловања ове агенције на Балкану, након распада бивше Југославије.

Далас тада најављује акције ове америчке службе које би за резултат требало да обезбиједе гашење националне свијести и то путем утицаја на младе, интервенционизмом у литератури, позоришту, филму и, посебно, телевизији” – наглашава Елчић.

“Далас је рекао да на Балкану треба подржати деспотизам чиновништва и бирократа, корупцију и тако уништити исконске духовне вриједности, а код људи створити осјећај бесмисла и безнађа, нудећи им бескорисне, небитне и површне ствари”, наводи Елчић.

Елчић упозорава да се то не смије дозволити, нагласивши да “Европа и САД од нас треба да уче шта је породица, вјера, национални идентитет, отаџбина…”

“Зашто данас немо великане попут Николе Тесле, Михајла Пупина, Ива Андрића, Меше Селимовића, Паје Јовановића, Уроша Предћа, Стевана Мокрањца и других свјетски познатих умјетника? Зашто некоме смета што ми славимо 800 година аутокефалности Српске православне цркве”, упитао је Елчић.

Током разговора са зворничким средњошколцима и њиховим професорима, он је упозорио на опасно дјеловање појединих “великих” телевизијских кућа у региону које преферирају “ријалити шоу” и на тај начин смишљено сију лажи, страх, безнађе и нуде искривљену слику реалности.

“Управо сам фасциниран односом дјеце према овој теми. Заправо, ‘позитивно сам збуњен’ и обрадован њиховом реакцијом и начином на који су изнијели своје ставове о пошасти званој ‘ријалити'”, рекао је Елчић Срни.

Он напомиње да је, говорећи о поменутој теми говорио о смислу и трошењу смисла“ односно губитку осјећаја за смисао код младих људи и потреби препознавања актуелне стварности и опасностима које вребају у окружењу под плаштом материјалистичке филозофије.

Елчић их је подсјетио на пјесму “Модра ријека” Мака Диздара и поручио им и њима, али и свима нама “ваља преко ријеке”, односно на другу, бољу страну живота, тамо гдје је смисао.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com