Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

Predavanje i radionica Predraga Đokovića

U svečanoj sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu (3. sprat ETF, Vuka Karadžića 30) u subotu, 23. novembra u 13.00 časova održaće se predavanje i radionica na temu: “Zašto je važno da pjevači crkvenih horova i njihovi dirigenti uče i pjevničko pojanje” dr Predraga Đokovića.

Predavanje je dio Horskog festivala “Dani Sloge”, koji osim koncerata horova i njihovih solista, ima i edukativni karakter. Ovo je ujedno i jedini horski festival ove vrste u Sarajevu, koji će nastaviti tradiciju horskih sabranja koje SPD “Sloga” njeguje od svog osnivanja i davne 1888. godine.

Predrag Đoković je osnovne studije muzike završio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Solo pjevanje i interpretaciju rane evropske muzike studirao je u Londonu kao stipendista Triniti koledža za muziku. Magistrirao je na Katedri za muzikologiju Akademije umetnosti u Novom Sadu, a doktorirao na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Svoje aktivnosti artikuliše u naučno-umetničkom i pedagoškom domenu. Fokus njegovog naučnog rada je u oblasti pravoslavne crkvene muzike, kao i u sferi rane evropske muzike, sa posebnim osvrtom na uticaj koji je evropski pokret za ranu muziku imao na izvođačku praksu u Srbiji, odnosno Jugoslaviji.

Rezultate svojih istraživanja prezentuje na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. U svojstvu autora ili recenzenta objavio je nekoliko zbornika crkvenog pojanja. Bio je dugogodišnji profesor crkvenog pojanja i dirigent hora u bogosloviji Sv. Arsenija u Sremskim Karlovcima. Stalni je predavač na Letnjoj školi crkvenog pojanja “Korneliju u spomen” u ovom gradu. Aktivan je kao solista u različitim ansamblima za ranu muziku. Ostvario je veliki broj koncerata u Srbiji, zemljama Evrope i SAD. Vanredni je profesor na Katedri za crkvenu muziku i pojanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Član je Studija za ranu muziku i Muzikološkog društva Srbije.

Filter 2019