Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Предавање и радионица Предрага Ђоковића

У свечаној сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (3. спрат ЕТФ, Вука Караџића 30) у суботу, 23. новембра у 13.00 часова одржаће се предавање и радионица на тему: “Зашто је важно да пјевачи црквених хорова и њихови диригенти уче и пјевничко појање” др Предрага Ђоковића.

Предавање је дио Хорског фестивала “Дани Слоге”, који осим концерата хорова и њихових солиста, има и едукативни карактер. Ово је уједно и једини хорски фестивал ове врсте у Сарајеву, који ће наставити традицију хорских сабрања које СПД “Слога” његује од свог оснивања и давне 1888. године.

Предраг Ђоковић је основне студије музике завршио на Факултету музичке уметности у Београду. Соло пјевање и интерпретацију ране европске музике студирао је у Лондону као стипендиста Тринити колеџа за музику. Магистрирао је на Катедри за музикологију Академије уметности у Новом Саду, а докторирао на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду. Своје активности артикулише у научно-уметничком и педагошком домену. Фокус његовог научног рада је у области православне црквене музике, као и у сфери ране европске музике, са посебним освртом на утицај који је европски покрет за рану музику имао на извођачку праксу у Србији, односно Југославији.

Резултате својих истраживања презентује на научним скуповима у земљи и иностранству. У својству аутора или рецензента објавио је неколико зборника црквеног појања. Био је дугогодишњи професор црквеног појања и диригент хора у богословији Св. Арсенија у Сремским Карловцима. Стални је предавач на Летњој школи црквеног појања “Корнелију у спомен” у овом граду. Активан је као солиста у различитим ансамблима за рану музику. Остварио је велики број концерата у Србији, земљама Европе и САД. Ванредни је професор на Катедри за црквену музику и појање на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву. Члан је Студија за рану музику и Музиколошког друштва Србије.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com