Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Посланици о неуставној трансформацији Дејтонске БиХ

Извор: СРНА

Народна скупштина Републике Српске данас ће на посебној сједници разматрати Информацију о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске.

Седма посебна сједница, на чијем је дневном реду само једна тачка, најављено је на сајту Народне скупштине.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је раније да очекује да ће на посебној сједници парламента бити усвојени закључци чији ће циљ бити превализажење кризе у функционисању власти на нивоу БиХ.

Чубриловић је рекао да очекује да посланици, чије странке имају сједиште у Републици Српској, оставе по страни страначке разлике и да у духу саборности и слоге дођу до закључака којим ће бити обавезани посланици, органи власти у Српској и њени представници на нивоу БиХ.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је очекивање да ће сви посланици на посебној сједници Народне Скупштине показати довољно политичког јединства о стварима стратешки важним за Српску.

“Очекујем од свих парламентраних политичких партија у Републици Српској да покажу одговорност према Дејтонском споразуму, дејтонској позицији Републике Српске и да сви желе да бране ту њену позицију”, рекла је Цвијановићева.

Шеф Kлуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић рекао је да ће се на посебној сједници обратити представник владајуће већине у Скупштини, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и представници политичких партија.

Жунић је објаснио да је информација, која ће бити разматрана на приједлог скупштинске већине, преглед континуитета планираног одузимања надлежности Српске и изразио наду да ће то препознати сви посланици и донијети заједнички адекватне закључке у интересу Српске.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да ће СДС дати допринос на посебној сједници Народне скупштине, а да ће неке одлуке донијети на самом засједању.

Он је најавио да ће бити на сједници у Бањалуци као лидер странке и изнијети своје виђење о предвиђеној теми.

Одговор на уводну информацију која ће се наћи на дневном реду посебне сједнице најавио је и ПДП.

Сједница је заказана у 11.00 часова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com