Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: Симовић в.д. директора, Сикима може остати као радник

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.


Скупштина општине Пале данас је на тематској сједници поново именовала Мирослава Симовића за вршиоца дужности директора Kултурно-спортског центра “Пале”.


Симовић је именован у мају за вршиоца дужности ове установе, након што је Скупштина општине смијенила тадашњег директора Kултурно-спортског центра Пале Марка Сикиму, који се жалио Окружном суду у Источном Сарајеву због незаконите смјене.

Тематска сједница је заказана да би се испоштовала правоснажна судска одлука и поништило рјешење о разрјешењу Сикиме, што је и учињено, али је он данас поново разријешен дужности због ревизорског изјештаја са резервом.


Судска одлука проведена

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица рекао је да је испоштован Пословник о раду и Статут општине, те проведена одлука Окружног суда у Источном Сарајеву у законском року.


Ревизорски извјештај

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су на основу ревизорског извјештаја стечени услови за смјену Сикиме са функције в.д. директора Kултурно-спортског центра “Пале”.
По његовим ријечима, утврђене незаконитости у раду односе се на уговоре са закупцима пословних простора и плаћање тих закупа, уговоре са лицима која су долазила са стране за одређене културне манифестације, те уговоре о дјелу.

Вршилац дужности директора Јавне установе Kултурно-спортског центра “Пале” Мирослав Симовић рекао је да је у мају преузео дужност, уочио одређене грешке, о томе упознао начелника Југовића и Скупштину општине који су издали налог за ревозорски извјештај.


Опозиција напустила седницу


Одборници СДС-а и ПДП-а напустили су сједницу прије гласања о разрјешењу Сикиме и постављању в.д. директора Kултурно – спортског центра „Пале“.


Нећемо поново да присуствујемо незаконитим одлукама и сигурно ћемо имати судски епилог. Од ових одлука ће страдати грађани јер ће бити мање новца у буџету“, најављује Славко Бојанић (СДС).
Данашњим одлукама нису испоштовани ни закон ни правни прописи и то ће утицати на буџет општине Пале“, навео је Игор Тошић, шеф клуба одборника ПДП-а.


Сикима је ипак могао остати да ради у Kултурно – спортском центру


Марко Сикима, по уговору који је након именовања за директора потписао са Управним одбором Kултурно – спортског центра “Пале” 2017.године, може бити радник ове установе.

Уговор о раду директора из 2017.
Трајање уговора, члан 15.Због чега ову информацију јавност раније није знала остаје нејасно.

Умјесто тога, понављана је прича да се дијете погинулог борца оставља без посла.


По ријечима начелника општине и в.д. директора Kултурно – спортског центра Пале, Сикима је остао без функције али не и без посла и може радити у овој установи.


Иако је био позван, бивши директор се на сједници није појавио, па нисмо сазнали разлоге због којих након смјене није искористио право рада у Kултурно – спортском центру Пале.

Данашња одлука о разрјешењу

У образложењу данашње одлуке Скупштине општине Пале наводи се да ће права по основу радног односа и престанка функције Сикими утврдити Управни одбор Kултурно – спортског центра Пале у складу са Уговором о раду директора.

Рјешење о разрјешењу директора 08.11.2019.
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com