Sat. Jun 22, 2024
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: Представљен акциони план за побољшање положаја жена

Аутор: ФИЛТЕР/В.Ч.

На данашњем округлом столу, који су организовале Удружење жена „Викторија“ Пале у сарадњи са Фондацијом „ЦУРЕ“ и Фондацијом за оснаживање жена, представљен је документ под називом „Акциони план – агенда потреба жена у општини Пале“, који за циљ има побољшање положаја жена у овој локалној заједници.

Вања Југовић, директорица вртића “Бубамара”, кроз свој посао је фокусирана на рад са дјецом и младима. Она је говорила о баријерама и проблемима са којима се суочавају жене.

Дискутовало се о Акционом плану – агенде потребе жена и организовању кампање на Палама с циљем скретања пажње на проблеме са којима се суочавају жене са посебним фокусом на припаднице мањинских и маргинализованих група.

Активисткиња Фондације „ЦУРЕ“ Вилдана Џекман захвалила је паљанском Удружењу жена „Викторија“ за добру сарадњу која траје година, као и представницима локалне самоуправе  за разумијевање када је ријеч о проблемима жена.

Данас смо овде да презентујемо локални Акциони план у којем предлажемо одређене мјере, реализацију и имплементацију одређених мјера како би побољшали живот локалних жена. Мјере се тичу побољшања положаја жена у разним секторима, од запошљавања жена до образовног сектора. Циљ овог сета је да се размишља о женама јер су важне карике у овој општини. Ја се надам да ће општина Пале, која је уступила овај простор овдје, имати разумијевања у контексту планирања буџета за имплементацију неке од ових мјера које ћемо данас презентовати” рекла је Џекман.

Предсједница Удружења жена „Викторија“ Пале, Младенка Сантрач, истакла је да је ова организација једна од 10 које учествују у пројекту „Женска права – Агенда за позитивне промјене“.

Наше удружење је једно од десет која су ступила у овај пројекат. Имаћемо један званични документ о положају жена у нашој локалној заједници, општини Пале. Из године у годину примјећујемо благи пораст и напредак, тако да ситуација није лоша. Највећа подршка су нам биле Фондација ”ЦУРЕ” и Фондација за оснаживање жена. Са њима сарађујемо од оснивања 2017. године. Дјелујемо на подручју општине Пале и примјетили смо напредак у положају жена на подручју општине. Од 2017. до 2019. године запослено је 96 жена, а више је жена и на значајним јавним позицијама што до сада није била пракса” истиче Сантрач и додаје да Удружење жена “Викторија броји” 120 чланова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com