Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: Обиљежен Међународни дан средњошколаца

Аутор: ФИЛТЕР/В.Ч.

Савјет ученика Средњошколског центра Пале дефилеом је обиљежио Међународни дан средњошколаца-17. новембар. Дефилеу је претходио квиз општег знања.

У традиционалној шетњи учествовало је око 30 одјељења са преко 250 ученика. Овај датум се узима као сјећање на 17. новембар 1939. године и велике студентске демонстрације у Прагу. Демонстрације су угушене од стране нациста тако што је више од 1200 студената послато у концентрационе логоре, а 9 студената и професора је стријељано. Нацисти су уједно и затворили све образовне установе у Чешкој одмах након демонстрација.

Данас смо се окупили овдје на Студентском тргу у сврху обиљежавања Међународног дана средњошколаца као помен на страдале прашке студенте 17.новембра 1939. године. Баш на јучерашњи датум се навршило 80 година од тог немилог догађаја. Веома сам поносна на ученике наше школе јер су показали јединство и способност за организацијом овако битне активности за нас младе. У наредном периоду имаћемо много активности попут акције “Један слаткиш једно дијете” и тако прикупљамо слаткише за новогодишње пакетиће за дјецу којој је то потребно” изјавила је Софија Кременовић, предсједник Савјета ученика Средњошколског центра Пале.

Њен колега из Савјета ученика, Немања Јокић наглашава да су у протеклих пар седмица припремали паное и све оно што им је било потребно за организацију овог догађаја.

Наша порука је да ми нисмо терет него ресурс и будућност. У нас треба да се улаже, као и у услове у којима се школујемо” подвукао је Јокић.

Бранислав Ковачевић, професор ликовне културе сматра да ово окупљање треба да буде традиционално и додаје да је Средњошколски центар Пале максимално подржао ову акцију.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com