Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: Дјецу упозорити на опасности болести зависности

Аутор: ФИЛТЕР/В.Ч.

Поводом обиљежавања мјесеца борбе против болести зависности, Општина Пале у сарадњи са Центром за социјални рад „Пале“, Центром за ментално здравље и основним школама организује стручно предавање и радионицу о темама „Опасности од болести зависности“ и „Улога органа старатељства код појавних облика овисности„.

Предавање је намијењено ученицима деветих разреда основних школа „Пале“,  „Србија“ и „ Мокро“.

Срђан Баралић, директор Центра за социјални рад Пале рекао је да је у току рад на стварању услова за превентивне активности у основним школама, а које се односе на друштвено негативне појаве у нашој заједници.

Једна од активности која је претходила овој је била предавања родитељима ученика првих разреда свих школа из Пала.  Говорило се о раном препознавању проблема и потешкоћа код дјеце и да се усмјеравају на институције које им могу пружити помоћ. Други су превентивне активности у виду предавања о теми овисности, радимо са ученицима деветих разреда  свих основних школа“, рекао је Баралић.

Маријана Лопатић , психолог у Центру за ментално здравље Дома здравља Пале рекла је да се на радионицама фокусира на 4 основне, водеће болести зависности –  наркоманија, пушење, интернет, коцка и алкохол.

У последње вријеме најзаступљеније су зависности од алкохола и наркотика, мада имамо доста пацијената који долазе с роблемима зависности од коцке.

Предавање је данас одржано у ОШ “Пале”, а сутра ће се одржати и у основним школама ”Мокро” и ”Србија” .

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com