Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Нико није пророк у свом селу-прича о Небојши Новаковићу

Аутор: ФИЛТЕР/Г.В.

Колико људи из Доњег Которца, општина Источна Илиџа, је дало гол Барселони у Лиги шампиона?

Ја знам за Небојшу Новаковића, који је септембра 99. савладао Руда Хеспа лобом са неких шеснаест метара у 71. минути, у дресу шведског АИК-а из Стокхолма. То ипак није било довољно, па су Абелардо и Дани преокренули резултат и осигурали Каталонцима побједу.

Не постоји српска страница на Википедији о Небојши Новаковићу, само енглеска, шведска, њемачка, норвешка и италијанска. Из осамдесетих година прошлог вијека га се сјећа углавном она публика која је пратила фудбал на дијелу Сарајевског поља одакле је потекао, али и љубитељи малог фудбала. Старији ће вам причати како је тадашњи гигант ФАМОС спонзорисао два клуба, Фамос из Храснице и Братство из Војковића, а Братство је било нека врста “припреме” за Фамос. Уредници страних Википедија нису баш у току са војковићким приликама, па тако наводе да је Новаковић почео сениорску каријеру у Братству из Војковића 1980, а онда наставио у Фамосу из Војковића (што је данашње име Братства односно ФК Војковића) умјесто, како би требало, у Фамосу из Храснице, од 1984 до 1988.

На интернету постоји сајт посвећен турнирима у малом фудбалу који је од 1983. до 1991. године спонзорисала Привредна банка Сарајево. На њему су ентузијасти направили избор снимака из акција Небојше Новаковића на тим турнирима, као и подсјетили да је 1989. добио специјално признање “играч који највише подсјећа на Асима Ферхатовића” и уврстили га у “кућу славних турнира ФИС ГОЛ”:

Године 1988. Небојша је прешао у тадашњи Динамо из Винковаца (од 1990. Цибалија) у коме је остао до 1991. године.

Према Трансфермаркту, каријера му почиње 1991, доласком у шведски Васлунд, из ког прелази у Ђургарден, из ког прелази у АИК из Стокхолма, да би на крају одиграо три утакмице у дресу Васбија (данас инкорпорисаног у АФЦ Ескилстуна. Последњу утакмицу одиграо је против Малмеа.

Послије тога био је помоћник тренера у Васбију, АИК-у, Сандефјорду, да би 2017. постао главни тренер у Васлунду гдје је и данас.

Према Трансфермаркту, одиграо је 20 европских утакмица, од чега 6 у Лиги шампиона.

Прије неколико година у кафани на стадиону ФК Фамоса у Војковићима стајала је његова слика из неких шведских новина са текстом, исто на шведском.

Ожењен је Горданом, има двоје дјеце, Дејана и Данијелу, од којих је Данијела пошла очевим стопама и игра фудбал за женски тим АИК-а.

Повремено се у нашим новинама може наћи вијест да је помогао свом Братству односно данашњем Фамосу из Војковића, а једном-двапут су га интервјуисали о шведском фудбалу и једном кад је Жељезничар играо са АИК-ом 2017.

Има и активан профил на друштвеној мрежи Твитер са 14000 пратилаца  гдје повремено твитује о шведском фудбалу, Новаку Ђоковићу, али и Црвеној Звезди за коју каже одувијек навија.

Све оно што не знамо о Небојши Новаковићу може стати у књигу. И стало је. У књигу од 570 страна коју је написао шведски новинар Томи Арвидсон: NESH : Nebojsa Novakovic – den officiella biografin.

Ако сам добро протумачио шведске сајтове, књига се још увијек може купити по цијени око 10-12 евра, изашла је 2012. у издању издавачке куће “Perhaps it’s a dream”. Није је проблем набавити, колико је за нас који не знамо шведски – прочитати.

 Засад о књизи знамо толико. Негдје у Шведској живи наш некадашњи комшија који је постао легенда АИК-а, толико да су му посветили књигу дугачку као половина Толстојевог “Рата и мира”.

Према шведском сајту , књига нас води од предграђа Сарајева до гола против Барселоне на Расунда стадиону, а послије и до његове тренерске каријере. Сама књига је састављена од преко 50 интервјуа са његовим пријатељима, члановима породице, саиграчима и легендама АИК-а. Креће од Братства из Војковића, а књига о Небојши Новаковићу је уједно и књига о АИК-у и шведском фудбалу уопште.

На крају ћу бити мало безобразан – причао сам са пријатељем који води једну издавачку кућу у Републици Српској. Занимало ме колико би коштала ауторска права, превод и штампање ове књиге на српском језику. Његова процјена је око 3000 до 4000 евра.

Питање је само – постоји ли на просторима на којима се говори наш језик толико интересовања за ову причу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com