Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Менса БиХ: Нова тестирања интелигенције у Сарајеву и Бањој Луци

Менса БиХ организоваће тестирање интелигенције у Сарајеву, у суботу, 14. децембра 2019. године, и у Бањој Луци, у суботу, 21. децембра 2019. године.

Тестирање у Сарајеву одржаће се у терминима од 11:00 и 12:30 часова на Економском факултету Универзитета у Сарајеву. Тестирање у Бањој Луци одржаће се у терминима од 11:00 и 12:30 часова на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Универзитета у Бањој Луци, (Универзитетски град).

Пријаве за тестирање се подносе путем онлајн формулара најкасније до 15:00 часова у сриједу, 11. децембра 2019. године.

Цијена тестирања је 20 KМ, а уплате се врше прије тестирања на жиро рачун организације. Након пријаве, кандидату ће се доставити инструкције за плаћање. Број мјеста је ограничен и уплатом сте своје мјесто загарантовали.

Могућа је пријава и на дан самог тестирања, али мјеста нису загарантована, а цијена на дан тестирања износиће 30 KМ.

Тестирању могу приступити само особе старије од 17 година на дан тестирања. На тестирање је неопходно донијети неки лични документ са фотографијом због идентификације и провјере датума рођења! У супротном, није могуће приступити полагању теста.

Наглашавамо да су резултати повјерљиви и познати су само психологу Менсе БиХ и самом кандидату. Резултати се достављају искључиво кандидату, путем електронске поште.

Заинтересовани кандидати могу добити више информација на: testiranja@mensa.ba.

Менса БиХ користи ову прилику да позове све оне који су било када полагали стандардизовани Менсин тест интелигенције те задовољили услов за учлањење а држављани су БиХ да се јаве на имејл-адресу: info@mensa.ba уколико желе да се учлане, с обзиром да се чланство обнавља на годишњем нивоу од јула мјесеца сваке године.

Шта је Менса?

Менса (лат. mensa – сто) је најстарије и највеће међународно удружење високоинтелигентних појединаца. Основана је 1946. године у Енглеској. Њени оснивачи су аустралијски адвокат Роланд Берил и енглески научник др Ланселот Вер чија идеја је била да створе удружење за натпросјечно интелигентне особе које ће бити потпуно аполитично и ослобођено свих расних и религиозних разлика. Менса широм свијета окупља хиљаде особа чија утврђена интелигенција спада у горњих 2% опште/укупне популације, с циљем упознавања, дружења и учествовања у различитим активностима.

Основни и једини услов за чланство јесте да се посједује количник/квоцијент интелигенције од 133 или више по Бинеовој (Векслеровој), односно 148 или више по Kателовој скали који се постиже остваривањем резултата на стандардизованом IQ тесту вишим од онога који постиже 98% опште/укупне популације.

Иако у јавности постоји мит о Менси као удружењу ‘генијалаца’ или ‘изузетних интелектуалаца’, у реалности је ствар битно другачија јер кроз удружење особе високог IQ само имају могућност да упознају особе сличних потенцијала, да се с њима друже, размјењују идеје и искуства, и уколико желе, да покрећу заједничке пројекте озбиљног или забавног карактера. Важно је нагласити да је висок IQ само потенцијал за остваривање великих резултата и никако НЕ представља синоним за памет иако јавност често тако доживљава чланове Менсе.

Менса БиХ је призната од стране међународне Менсе ( Mensa International Limited – MIL ) и има статус тзв. Менсе у оснивању. Kао таква има могућност да учествује у различитим активностима у региону, да њени чланови учествују на годишњим скуповима Менсе итд. С обзиром на то да Менса широм свијета окупља више од стотину хиљада чланова, често имамо могућност да преко својих контаката помогнемо нашим члановима који намјеравају да се усавршавају, школују и сл. Менса БиХ тренутно броји преко 225 чланова из цијеле БиХ. Редовна окупљања се заказују у Сарајеву и Бањој Луци јер је тамо највећа концентрација чланова. Поред тога, чланови се друже и на Годишњој скупштини.

Тестирање

Тест је писмени и има 36 задатака, а вријеме за рјешавање је 40 минута. Тест је графичког карактера и није потребно никакво припремање, нити предзнање. Задаци су логички са понуђеним одговорима.

Тестови се раде у контролисаним условима под надзором овлаштеног психолога Менсе БиХ.

Менса БиХ је омогућила свим заинтересованим кандидатима да прије службеног тестирања провјере свој IQ путем мобилне апликације (само за Андроид) или путем веб апликације (за све остале уређаје). Резултати овог пробног теста дају само оквирни резултат IQ-а. За тачан резултат и валидан документ потребно је приступити службеном Менса тестирању.

Тестирање је могуће само за особе старије од 17 година на дан тестирања. На тест је могуће изаћи највише три пута током живота и размак између тестирања мора бити најмање годину дана.

За додатне информације молимо да се јавите на info@mensa.ba.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com