Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Матична библиотека Источно Сарајево ускоро добија простор за складиштење

Извор: СРНА

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Kулашинац изјавила је Срни да велики дио књижне грађе, око 30.000 библиотечких јединица није уредно складиштено, те да ће по завршетку изградње позоришта добити просторију, како би спасили овај драгоцјени фонд.

Kулашинац је навела да је такав договор постигнут са руководством општине Источно Ново Сарајево.

Она је напоменула да и даље највећи проблем представља недостатак адекватног простора, како за складиштење књижне грађе, тако и за организовање студијске читаонице, могућност пружања услуга за индивидуални рад, као и организовање електронске учионице.

“Источно Сарајево је Универзитетски град, гdjе се школује око 8.000 студената и нема универзитетску библиотеку. У задовољавању образовних потреба, студенти су знатно усмјерени на наше услуге и капацитете, јер факултетске библиотеке још не могу одговорити њиховим потребама. Ми се свакодневно трудимо да и у скромним условима оправдамо постојање”, рекла је Срни Kулашинац.

Kулашинац је изјавила да је тренутно у ову библиотеку уписано 4.000 чланова, да је књижни фонд исти као и прошле године – 118.000 књига, те да је према броју наслова друга у Републици Српској.

Према њеним ријечима, у електронском каталогу до сада је обрађено 63.700 књига.

“Обрађене су све монографије у Одјељењу стручне књиге, Одјељењу белетристике и Дјечијем одјељењу. На Одјељењу стране књиге тај процес је у току, али школска лектира и књиге које се често позајмљују обрађене су у електронском каталогу. Ускоро ћемо почети обраду серијских публикација”, рекла је Kулашинац.

Она је додала да аутоматизација позајмице књига значи много за ову установу, и то из два аспекта.

“Први је стручни, јер смо постали бржи и ефикаснији у раду, имамо прецизнију статистику о посјетама, позајмљеним књигама и бољу комуникацију са корисницима. За кориснике је значајно јер имају личне електронске картоне, па систем води евиденцију о позајмљеним књигама, а могу електронски да продуже рок позајмице. Електронском каталогу читаоци могу да приступе у било које вријеме и провјере да ли библиотека има литературу која им је потребна”, истакала је Kулашинац.

Kулашинац је нагласила да је Матична библиотека Источно Сарајево објавила у 2019. години пет штампаних књига, а још једна ће бити објављена до краја године.

Међу објављеним штампаним издањима, она је навела књиге Жељка Пржуља “Сами на свијету” први и други дио, роман Горана Врачара “Седми дан”, Жељка Грујића “Уби ме нејака ријеч”, те “Одбачене пјесме” Даре Секулић.

“У току ове године снимили смо осам аудио-књига, од којих су најзначајније Војислав Лубарда Вазнесење, Вишња Kрстајић Стојановић Не плачи за Сарајевом, Момо Kапор Уна и Љубавне приче, Војислав Максимовић Збогом, Аустријо. Још двије аудио-књиге ћемо урадити до краја године”, навела је Kулашинац.

Kулашинац напомиње да су се на Међународном сајму књига у Београду представили Жељко Пржуљ и Горан Врачар, са три књиге, да су промоције биле добро посјећене, а све је организовало Представништво Републике Српске у Србији.

“Том посјетом смо обогатили фонд за 220 нових књига, симболично у односу на наше потребе, а трудимо се да књиге купујемо и током цијеле године”, навела је Kулашинац.

Kулашинац истиче да су највише поносни на Дјечије одјељење, те да оно представља цјелину за себе, мјесто гдје дјеца врло радо долазе, учествују у радионицама, секцијама и курсевима, а запослени се труде да направе бројне садржаје за најмлађе суграђане.

Она је напоменула да су у протеклом периоду покренути курсеви руског и кинеског језика за дјецу, те грчког језика за одрасле, за који је упис у току.

“До сада смо имали велики број промоција како домаћих, тако и аутора из Србије. Трудимо се да представимо писце које наши читаоци желе видјети и чути уживо, па смо ове године промовисали нову књигу Богдана Стевановића Блогдана и Бранкице Дамјановић. Имали смо промоцију антологије Женско перо, збирку афоризма које су написале жене”, додала је она.

Она је истакла да су значајне и промоције домаћих аутора, међу којима Горана Врачара, Жељка Пржуља и Саше Kнежевића.

Kулашинац каже да су, осим промоција књига, значајни и други културни догађаји које организује Матична библиотека као што су изложбе о књижевности и писмености или упознавање са културом других народа, као што је манифестација “Везени мост” коју организују са Амбасадом Kине.

“Трудимо се да присуствујемо свим стручним скуповима у Републици Српској и региону, те да на тај начин представимо рад наше установе”, истакла је Kулашинац.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com