Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /латиница

КПЗ КУЛА: Пројекције филмова за женске затворенике

Извор: СРНА

У оквиру Међународног филмског фестивала “Први кадар” организоване су специјалне пројекције документарних и играних филмова за женске затворенике Kазнено-поправног затвора /KПЗ/ Kула.

Васпитач у KПЗ Бранко Пјевић рекао је Срни да је на овогодишњој пројекцији било 11 осуђених лица – 10 затвореница и један малољетник.

Те пројекције и друга културна дешавања која иницирам у затвору у великој мјери утичу на ресоцијализацију затвореница и наша искуства у том погледу су веома позитивна”, истакао је Пјевић, који је по струци антрополог и етнолог.

Он каже да одабир филмова за ова лица је веома деликатан, па постоје стриктна правила шта се може, а шта се не може приказивати да не би дошло до нежељних реакција.

Теме попут насиља, дискриминације, убистава или било којих других облика злочина или кривичних радњи не долазе у обзир. Углавном су то филмови који испуњавају умјетничке критеријуме, остављају позитивне утиске и доносе племенита осјећања код ове наше затворске публике, додао је Пјевић.

Пјевић напомиње да је овако квалитетно и едукативно испуњено слободно вријеме затвореника, добар пут за њихов будући живот по одслужењу затворске казне.

Ми и у кругу затвора организујемо богат културни живот чији је циљ афирмација и развијање сопствених креативности код осуђених лица”, каже Пјевић.

Он додаје да унутар затвора, иза решетака, постоје различите секције, организују предавања, културно-просвјетни рад и друге активности које спадају у домен радне терапије, а укључују израду ручних радова, ликовно стваралаштво, литерарне радове, изложбе, мање представе и слично.

Умјетнички директор и селектор “Првог кадра” Александра Митрић Штифанић каже да су специјалне пројекције филмова за осуђенике у KПЗ Kула већ дужи низ година редован дио пратећег програма Фестивала.

Мислим да је овакав приступ тим лицима веома интересантан и јединствен у свијету. Према мојим информацијама, не постоји неки други фестивал који организује програме овог типа, што је од користи и на задовољство Фестивалу, али и лицима која служе затворске казне”, истиче Штифанићева.

Овогодишњи 13. Међународни филмски фестивал “Први кадар” одржан је од 11. до 16. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com