Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /латиница

Како повећати личну безбједност током земљотреса?

Извор: бука

Сјећате се савјета да се за вријеме земљотреса треба сакрити испод стола или у оквир врата? С обзиром на неколико снажних земљотреса који су овог викенда, али и данас узнемирили становништво у БиХ доносимо вам савјете Доуга Копа, директора Америчког интернационалног тима за спашавање, а који вам могу добро доћи уколико буде дошло до већег подрхтавања тла. Ови коментари изазвали су доста дискусија, на вама је да у случају земљотреса не паничите,слиједите свој инстикт те изаберете методе заштите које највише одговарају околностима у којим се налазите. Потпуно сигурног рецепта нажалост нема.

1) Скоро свако ко „зарони и склони се испод“ током урушавања зграде, буде здробљен – људи који се завуку под сто или слично.

2) Животиње и мала дјеца инстинктивно заузимају фетални положај – то и ви требате направити током земљотреса. На тај начин можете преживјети и минимализирати повреде, јер заузимате најмању површину. Лезите поред неког објекта – лежаја, софе, аута, било ког великог објекта који ће се мало сабити и оставити довољно простора за сакривање.

3) Дрвене зграде су најсигурније у случају земљотреса јер је дрво флексибилно и лагано се помјера док тло подрхтава, те при урушавању настају велике празнине за склонити се. Исто тако, дрво има знатно мању масу од бетона или цигла – зидови од цигле се ломе на поједине комаде и узрокују више повреда од бетонских који се обично разломе у мање великих и тешких комада.

4) Ако сте у кревету током земљотреса, сиђите са њега јер на поду, око кревета, у случају урушавања плафона, остаје довољно простора за склањање.

5) Уколико се земљотрес догоди кад нисте у могућности лако и брзо изаћи из зграде, лезите на под и скупите се у фетални положај поред неког великог објекта или дијела намјештаја.

6) Скоро сви који стану у оквир врата погину. Kако? Ако стојите у оквиру врата и он падне напријед или назад, плафон пада на вас и здроби вас. Ако оквир клизне у страну под притиском, може вас располовити. У оба случаја, гинете!

7) Никад не идите испод степеница – имају другачију „фреквенцију“(љуљају се одвојено од зграде) те се стално сударају са зидовима током земљотреса, док се не сруше. Људи који изађу на степениште прије урушавања, буду унакажени комадима ограде или арматуром самих степеница. Чак ако се зграда и не сруши, клоните се степеница јер ће бити сигурно уништене, а многе попусте кад пуно људи туда крене из зграде. Увијек их треба прегледати стручњак, чак ако се зграда није урушила.

8) Станите уз вањске, носиве зидове ако можете – то је боља позиција јер тиме олакшавете спашавање и излаз из зграде.

9) Људи у возилима буду здробљени кад се на њих уруши или зид или спрат аутопута изнад (као у Сан Франциску). Људи су остали у возилима и погинули. Лако су могли преживјети да су изашли и легли поред возила. Поред сваког возила је била празнина од барем 1 метра (већи ауто – већи простор), осим код возила на која су се директно урушили потпорни стубови.

10) Открио сам, улазећи у урушене књижаре, канцеларије и било гдје гдје је било пуно папира да се он не сабија. Велике слободне површине су остале поред великих хрпа папира.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com