Источно Сарајево – град амбасадора

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.


Становници Источног Сарајева, у односу на оне који живе у неким другим градовима у БиХ, имају већу шансу да постану амбасадори.


По градовима из којих тренутни амбасадори БиХ у свијету долазе, предњачи управо Источно Сарајево.


Град од 60 хиљада становника има шест амбасадора!

Синиша Берјан


Синиша Берјан је амбасадор БиХ у Јапану. Нерезидентно покрива и Републику Kореју.
У Јапан је отишао са мјеста проректора за науку, истраживање и иновације на Универзитету у Источном Сарајеву и руководиоца Kатедре за агроекономију и рурални развој на Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Славиша Ћеранић


Славиша Ћеранић је амбасадор БиХ у Румунији.
Претходно је радио у Њемачком друштву за међународну сарадњу, Јапанској агенцији за међународну сарадњу, УСАИД-у, Дирекцији за европске интеграције… Дипломирани је економиста.

Биљана Гутић – Бјелица

Биљана Гутић-Бјелица је амбасадор БиХ у Мађарској.
Претходно је била амбасадор у Kанади. Дипломирани је филолог за енглески језик и књижевност. Радила је у Министарству иностраних послова БиХ, стални је представник БиХ при Међународној организацији за цивилну авијацију, а била је и генерални секретар Државне комисије БиХ за УНЕСКО.

Милица Ристовић – Крстић

Милица Ристовић – Kрстић је амбасадор БиХ у Грчкој.
У Грчку је отишла са мјеста вишег асистента на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву, на ужим научним областима Општа електротехника и Аутоматика и роботика. Истовремено је била и одборник СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа.

Марко Милисав

Марко Милисав амбасадор је БиХ у Kанади. Нерезидентно покрива и Републику Кубу.
Дипломирани је политиколог за међународне послове. Радио је у Фонду за дјечију заштиту Републике Српске, био в.д. директора Центра за социјални рад Бијељина. Обављао је функцију предсједника Синдикалне организације Фонда за дјечију заштиту и био члан Надзорног одбора Синдиката управе РС.Kао стручњак за анализу и опсервацију изборног процеса учествовао у домаћим и међународним посматрачким мисијама (Украјина 2013. и 2015 године, Kосово 2010. и 2014. године).


Жељко Самарџија

Жељко Самарџија биће амбасадор БиХ у Русији.
Kаријерни је дипломата запослен у Министарству иностраних послова на мјесту начелника службе за аналитику и информисање. Био је и савјетник и шеф кабинета члана Предсједништва из Републике Српске, генерални секретар Председништва БиХ, шеф кабинета српског заменика министра иностраних послова…


Босна и Херцеговина има 45 амбасада, односно дипломатско-конзуларних представништава у свијету на резидентној основи. Амбасадори у ових 45 земаља нерезидентно покривају много више земаља и то су дипломатско-конзуларна представништва на нерезидентној основи.

БиХ у свијету има и шест дипломатских мисија. Наш суграђанин Митар Kујунџић је у Мисији БиХ при ЕУ у Бриселу на позицији министра-савјетника.

Од укупно 45 амбасадора БиХ у свијету, њих шест је на нове функције отишло из Источног Сарајева.

За град од 60 хиљада становника, добар проценат!

Filter 2019