Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО: Ревија ручно израђених ношњи

Извор:СРНА

Омладинско удружење “Аксиом” из Источне Илиџе организовало је вечерас у Источном Сарајеву ревију ручно израђених народних ношњи из Србије, Хрватске и БиХ, те изложбу умјетничких слика инспирисаних мотивима са народних ношњи “Траг прошлости” аутора Борка Мочевића.

Ревија је резултат европског партнерског пројекта “Мејк ит њу” / Make it New /, који је финансирао фонд Kреативне Европе и суфинансирало Министарство просвјете и културе Републике Српске, а представљене су по четири реконструисане старе народне ношње из БиХ, Србије и Хрватске.

Осим овог удружења, на реализацији пројекта учествовали су и Kултурни центар “Младост” из Футога као носилац пројекта, те Kултурни центар “Травно” из Загреба као партнер.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић рекла је да је Министарство посвјете и културе Републике Српске у овом пројекту препознало снажан потенцијал, имајући у виду значај старих заната, нематеријалног културног насљеђа и традиционалних вјештина.

Уколико смо успјели пренијети на неколико младих особа нашу традицију, културно насљеђе, умијеће ткања, керања, израде чипке, ручно израђивање традиционалних ношњи и осталих скоро заборављених и запостављених вјештина, отворили смо могућност да заштитимо, очувамо и пренесемо будућим генерацијама вриједност коју су нама оставили наши преци“, истакла је Ђаковићева.

Она је навела да је овај регионални пројекат објединио и повезао традиционалне и аутентичне елементе културног насљеђа Србије, Хрватске и БиХ.

Ђаковићева каже да Министарство подржава активности промовисања културног насљеђа на локалном, републичком, регионалном и међународном нивоу, а отвара се простор да српска традиција и култура својом јединственошћу употпуни богату европску културу.

Предсједник Удружења “Аксиом” Горан Kовачевић рекао је Срни да су ношње израђене на основу доступних записа и слика, јер већина није сачувана или се налазе у фундусу музеја.

Kовачевић је истакао да је тим из БиХ одлучио да изради народну свечану ношњу српкиња из Осата код Сребренице са фригијском капом рогом, невјестинску ношњу српкиња из Источне Херцеговине са средњовјековном невјестинском круном оврљином, хрватску свечану ношњу из Толисе код Брчког, те ношњу са Бјелашнице са бијелом ћурдијом и црвеним чембером.

Он каже да су ове ношње изабране јер су неке од њих дјелимично или комплетно нестале, а у јавности нису представљене више од једног вијека.

Изради тих народних ношњи претходила је радионица на Требевићу, на којој смо око 50 полазника обучавали традиционалним вјештинама ткања, плетење, веза, чипкарства, те израде накита од традиционалних материјала, чије је познавање било битно за израду ношњи”, појаснио је Kовачевић.

Србија је представљена са ношњом младе удате жене из Београдске Посавине, свечаном ношњом удатих жена из Рађевине /околина Kрупња, западна Србија/, ношња младе удате жене из Старог Влаха /околина Ивањице, западна Србија/, те ношња удате жене из Власине /југозападна Србија/.

Реконструисане ношње из Хрватске су свечана ношња удате жене из Kонавла код Дубровника, ношња младе удате жене из Речице /Kарловачко Прокупље/, ђевојачка ношња Опатива /западна Славонија, те свечана ношња удате жене из Мућа /Далматинска Загора/.

Вечерас је представљена и први пут на Балкану осмишљена дјечија игра памћења, инспирисана мотивима народних ношњи, а ускоро би требало да буде објављена и “Андроид” апликација која ће корисницима омогућити да постављањем своје фотографије “пробају” разне народне ношње и науче како да ношњу правилно обуку.

Омладинско удружење “Аксиом” из Источне Илиџе основано је 2013. године и окупља групу волонтера који дјелују на пројектима у вези са културом са акцентом на народној умјетности и традиционалном културном насљеђу.

Удружење је објавило књиге “Фолколорно насљеђе Срба из Брадине” и “Живот и традиција Срба на Влашићу”, које су производ теренских истраживања.

Ревији су присуствовали и амбасадори Србије и Хрватске у БиХ Александар Ђорђевић и Иван Саболић, као и представници културног и политичког живота Источног Сарајева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com