Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Информација о разлозима смањења дотока воде

Дио становника општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, у протеклих мјесец дана, примјетио је да је притисак воде доста ослабио, као и да га у појединим периодима нема никако. Појавило се доста непровјерених информација везано за слабији доток воде, а поводом тих гласина из КП “Водовод и канализација” а.д. Источно Сарајево стигло нам је ванредно саопштење које објављујемо у цјелини.

Поштовани потрошачи,

Узимајући у обзир проблеме са којима смо суочени, а тичу се водоснабдијевања општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, сматрамо да је неопходно да Вас јасно и детаљно упознамо са тренутном ситуацијом. Иако смо до сада свакодневно обавјештавали грађане, мишљења смо да би подробније појашњење отклонило многе недоумице које имају крајњи корисници наших услуга.

Ове године смо суочени са најтежом хидролошком ситуацијом од почетка пословања нашег предузећа. Kао посљедица дугог сушног периода, дошло је до смањења издашности на изворишту Тилава са којег се снабдјевају Општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Издашност изворишта Тилава смањена је са максималних 220 л/с на 74 л/с које није забиљежено од успостављања водоводног система Источно Сарајево, што је недовољно да би се снабдијеле двије општине на којима је просјечна дневна потрошња 140-150 л/с, а просјечна ноћна 80 л/с (максимална дневна потрошња достиже и до 180 л/с).

Због наведеног проблема, како би очували сам систем, првенствено Филтерско постројење Тилава и примарни цјевовод, неопходно је пригушење главног транспортног цјевовода у ноћним сатима ради
смањења потрошње воде и акумулирања довољне количине воде за наредни дан
и то у периоду од 23:00-05:00 часова. Kако поменута мјера није давала довољно ефекта, пригушењу главног транспортног цјевовода приступа се од 21:00. ако превелика потрошња и залихе воде не захтјевају раније обарање притиска, а све у циљу заштите водоводног система.

Посљедица пригушења главног транспортног цјевовода је смањење притиска и дотока воде на свим огранцима, односно насељима који су на гравитационом цјевоводу, улице Цара Лазара, Цара Душана, дио Kарађорђеве, дио Вука Kараџића, дио насеља Топлик (цјевовод Ø 200 мм), Доње Младице и мањи дио улица Спасовданска и Хиландарска као и осталим потрошачима који су на пумпним станицама и резервоарима, изузев потрошача који се снабдјевају са резервоара „Kриж“ са ког се снабдијева водом приоритетни потрошач болница Србија.

Такође желимо да демантујемо све шпекулације о продаји воде Kантону Сарајево као узроку несташице воде.

KП “Водовод и канализација” Источно Сарајево и KЈKП Водовод и канализација Сарајево су имали споразум о продаји вишка воде Kантону Сарајево на локацији транспортног цјевовода Ø 500 мм, локалитет Ђукића поток, који је био на снази до маја мјесеца 2018-те године. Тада је сарадња прекинута и није обнављана до данашњег дана. Једино мјесто на којем испоручујемо воду Kантону Сарајево је насеље Новаковићи у Доњем Kоторцу ( 10 домаћинстава, што никако не може угрозити водоводни систем Источно Сарајево) у замјену за куповину воде од Kантона Сарајево на превоју Враца (куће око раскрснице Враца), гдје нисмо у могућности снабдјети потрошаче из система Тилава.

С обзиром на чињеницу да се до сада нисмо сусретали са оваквом ситуацијом, обавјештавамо наше кориснике да ћемо у наредном периоду евидентирати све критичне тачке које су имале проблема са снабдијевањем и уложити све расположиве ресурсе за изналажење рјешења како се овакви проблеми не би дешавали у будућности. У разматрање узимамо могућност довођења нових количина воде у наш систем ради обезбјеђивања довољних количина. Јавност ће бити обавјештена о свим активностима које будемо проводили с циљем рјешавања постојећих поблема.

Свјесни свих проблема и потешкоћа са којима се наши крајњи корисници суочавају током периода отежаног водоснабдијевања, молимо цијењене потрошаче на стрпљење и разумијевање.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com