Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

Иницијатива за подизање спомен-обиљежја за погинуле припаднике Јахоринског одреда

Извор: СРНА

У Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама данас је служен парастос за 30 погинулих припадника Првог /Јахоринског/ одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске и њиховог легендарног команданта Рајка Kушића.

Предсједник Удружења ратних ветерана Јахоринског одреда Борислав Цицовић рекао је да су се данас на Палама окупили некадашњи припадници осам од девет одреда колико је бројала Специјална бригада полиције, како би одали почаст погинулим саборцима.

Цицовић је изразио наду да ће идуће године бити постављено спомен-обиљежје погинулим припадницима Првог одреда Специјалне бригаде полиције, те да је о томе већ разговарано са руководством општине Пале.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће покренути иницијативу за изградњу спомен-обиљежја за погинуле припаднике Јахоринског одреда и да ће општинска управа за то издвојити одређена средства.

“На тај начин желимо да на достојан начин чувамо успомену на припаднике овог одреда који су се часно борили и своје животе уградили у темеље Републике Српске”, рекао је Југовић.

Он је подсјетио да је кроз овај одред прошло 300 бораца, који су били на ратиштима широм Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је наду да ће општина Пале одредити локацију за изградњу спомен-обиљежја овом одреду и да ће сви помоћи његову израду, јер та јединица то заслужује.

“Ова јединица је пружала сигурност грађанима Пала и цијеле Сарајевско-романијске регије током ратних дешавања. Посебно што је водио легендарни Рајко Kушић, који је важна личност за историју Пала и Републике Српске”, рекао је Вуковић.

Након парастоса, цвијеће на Централно спомен-обиљежје палим борцима положиле су делегације Удружења ветерана Јахоринског одреда, Удружење “Бели Вукови”, некадашњи припадници одреда Специјалне бригаде полиције, Јединице жандармерије Пале, представници Града Источно Сарајево, општине Пале, те Борачке организације.

Јахорински одред био је једна од елитних специјалних јединица, који је био у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске. Kроз овај одред је током рата прошло од 250 до 300 бораца, од којих је 30 уградило живот у темеље Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com