Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

Записи са Занзибара

Аутор: Ђорђе Лаловић

Путујући и обилазећи већи дио Европе, пожелио сам да посјетим неко егзотично острво. Тако је сасвим спонтано у мисли дошао Занзибар, вјероватно једно од најегзотичнијих острва Африке. Занзибар је острво на источној обали Афричког континента, које припада држави Танзанија.

Слетјевши на мали аеродром, већ осјетих устрептали ваздух екваторијалног појаса помијешан са мирисом Индијском океана. Трошни аеродром више је сличио жељезничкој станици из прошлог вијека. Пасошка контрола, блиједи поглед црног полицајца у мене, па у пасош БиХ,  потом гласан смијех: „Hа, hа, hа… Bosnia, three presidents!“ – све је одмах замирисало топлом добродошлицом у „Земљу црнаца“. Уз смијех свих путника на аеродрому, дрвеним печатом ми лупи улазну визу у пасош и рече: „WELCOME IN ZANZIBAR.“

Возило рентакар ме већ чека на паркингу, новији сузуки, џип, волан на десној страни. Први улазак у кружни ток, наравно, на лијеву страну, био је и мој први сусрет са вожњом супротном страном улице. Умјесто жмигавца, грешком палим брисаче (јер је све супротно у односу на наша возила) и искључујем се на супротно искључење, у погрешну траку. Полицајац зауставља. Авантура у најави! Широки осмијех полицајца у елегантној бијелој униформи разбија нервозу. Тражи само потврду о изнајмљивању аута. Питам требају ли моја документа. „No, no… I dont know english… Enjoy in Zanzibar. HAKUNA MATATA!“ Смијем се сам себи и размишљам како би код нас текао овакав сусрет са полицијом.

Улазим у Stone Town. Стари камени град са уским улицама, оронуле и трошне зграде од коралног камена враћају неколико стотина година уназад. То је родни град и кућа у којој је рођен фронтмен групе Queen Фреди Меркјури. 

Долазим до банкомата, а он празан! Војник га чува и каже да се неће данас пунити. Тек сутра. Други банкомат је затворен, већ је 16 часова, ни банкомати не раде цијели дан, морају одморити.

На храну и пиће у ресторану се чека од 20 минута до сат времена. Помало почиње да иритира. Ваљда већ проради европски менталитет. Све је полако, сви су успорени и све је опуштено. Локално становништво је срдачно и сами нуде помоћ странцима. Веома брзо схватам да су ријечи које најбоље описују острво и менталитет становништва: HAKUNA MATATA (без бриге) и POLE POLE (полако). Привикавање на живот без журбе није дуго трајало. Лако ми се било навићи да сви касне, да ништа није прецизно и да овдје људи не гледају често на сат. Све је одокативно. Убрзо схватиш да су ти људи ослобођени ланаца којима је везан савремени човјек, који је увијек у некој журби, стално гледа на сат, негдје трчи, стиже на вријеме, испуњава мноштво обавеза. Запамтио сам њихову честу изреку: „In Europe you use clock. In Africa we use time.“ Почињем да им завидим на животу који живе, животу без стреса.

Острво је идеално мјесто за истински одмор. Таласи мора, који се преливају нијансама  тиркизноплаве и зелене боје, и плаже од ситног бијелог кречњака дјелују умирујуће. Ово је stress free дестинација, гдје је свима једина брига коју плажу изабрати и које тропско воће појести.

Обилазећи рајске плаже и крстарећи по Занзибарском архипелагу, дошли смо до острвцета у власништву Била Гејтса. По повратку у Босну, свјестан сам био да се морам вратити поново у тај мали рај на земљи. Тако је и било. Кроз неколико мјесеци, одлучио сам да инвестирам у ту прелијепу земљу. Несвакидашња одлука за некога са ових простора довела ме је по други пут у ову земљу и то сада да боравим на свом парчету земље. Нисам никад прије размишљао да ћу са Билом Гејтсом бити комшија и дозивати се са њим преко ограде.

И не знам због чега, да ли због мора, плажа, менталитета или нечег другог, али мирољубивост се осјети у зраку. И то је један од разлога зашто је немјерљиво моје одушевљење овом земљом, земљом која је водила најкраћи рат у историји (британске снаге су се сукобиле са војском Занзибара 1896. године и „рат“ је трајао пуних 38 минута).
Дефинитивно, сушта супротност благостању које годинама влада на нашим просторима. 

Мишљења и ставови објављени у рубрици “Kолумне” су искључиво лични ставови аутора текстова и не одражавају ставове редакције портала citajfilter.com

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com