Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

Dom zdravlja Pale – obilježena krsna slava

Autor: FILTER/ V.Č.

U prostorijama Doma zdravlja u Palama tradicionalnim lomljenjem krsnog kolača proslavljena je slava ove zdravstvene ustanove.

Priređen je i slavski ručak za sve prisutne građane, zvanice i radnike Doma zdravlja.

“Dom zdravlja smo ove godine dobro uredili i adaptirali, izvršili smo kompletan moleraj objekta i sredili kanalizaciju koja nije bila učvršćena. Promijenili smo ulazna vrata, uredili pultove. Potkov smo vratili na svoje mjesto. Sve aparate koji su zatečeni u neispravnom stanju smo popravili, nešto smo nabavili i novih”, rekao je direktor Ivan Šarac.

Direktor Doma zdravlja Pale podsjetio je da Dom ima i dvije područne ambulante, u Mokrom i u Podgrabu.

Sanirali smo ih jer to građani ove opštine zaslužuju.Veliku pomoć pružili su nam Srbi sarajevsko-romanijske regije iz Toronta svojim donacijama i učešćem načelnika opštine sada imamo toplu fasadu i jako lijepo uređen objekat. Ambulanta Mokro broji 2 147 pacijenata, i svake godine imamo priliv novih pacijenata i zbog toga je bilo potrebno intervenisati na tom objektu. Objekat ambulante u Podgrabu je bio u još gorem stanju, ali su u toku radovi na sređivanju objekta“, rekao je Šarac.

Siniša Lasica, predsjednik Skuptine opštine Pale istakao je da se u Domu zdravlja poboljšavaju uslovi za pacijente ali i radnike. “Podržaću sve što opština može da uradi za poboljšanje uslova za sve pacijente. Ne želim da se politika ikada prožima kroz Dom zdravlja ili bilo koju ustanovu“, rekao je Lasica.

Kozma i Damjan

Sveti Kozma i Damjan Rimski bili su ljekari i kako hrišćani veruju čudotvorci. Ova dvojica svetitelja su bila rođena braća, rodom iz Rima, kao djeca su krštena i u hrišćanskom duhu vaspitana. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imala veliku blagodat od Boga, da liječe ljude i životinje od svake bolesti i muke.

Filter 2019